Home Are You Syrious? Afganistanac ubio Belgijanca. U Belgiji, naravno. No vojno sposobni mladić patio je od duševnih bolesti što je ipak olakšavajuća okolnost.

Afganistanac ubio Belgijanca. U Belgiji, naravno. No vojno sposobni mladić patio je od duševnih bolesti što je ipak olakšavajuća okolnost.

0
Afganistanac ubio Belgijanca. U Belgiji, naravno. No vojno sposobni mladić patio je od duševnih bolesti što je ipak olakšavajuća okolnost.

Nakon tri tjedna u komi, 73-godišnji Belgijanac Jos Haex preminuo je, a mladi Afganistanac, tražitelja azila u toj europskoj državi, koji je brutalno pretukao Josa, u teškom duševnom stanju čeka suđenje.

Kako donosi SCEPTR, vojno sposobni Afganistanac već je i ranije radio probleme zbog, kako kažu, psihičkih problema, no bio je kratkotrajno liječen, pa ubrzo puštan van, na slobodu, gdje je čekao da mu se odobri njegov zahtjev za azil.

Obitelj jadnog Belgijanca koja je uz njegov krevet u jedinici Intenzivne njege danonoćno dežurala nadajući se da će se Jos probuditi iz kome, šokirana je i ogorčena.

Pitaju se, zašto  osoba koja ima tako ozbiljnu povijest duševne bolesti i koja je već radila slične stvari nije zatvorena u psihijatrijskoj bolnici?

‘Ukoliko su mu već dijagnosticirane tako teške psihičke poteškoće, kako je mogao slobodno uokolo šetati? Jesu li svi tražitelji azila, prije ulaska u taj proces, ako već ne po samom dolasku u zemlju, pregledani od strane liječnika? Mislimo da nisu i naš je otac žrtva takve prakse’, izjavila su djeca umrlog Belgijanca.

U Belgiji, koja i nije među najpopularnijim migrantskim destinacijama, u 2018. godini zahtjev za azil podnijelo je oko 23 tisuće ljudi.