Home EU BELGIJA: JE LI PRAVDA SLIJEPA NA OBA ILI NA SAMO JEDNO OKO?

BELGIJA: JE LI PRAVDA SLIJEPA NA OBA ILI NA SAMO JEDNO OKO?

0
BELGIJA: JE LI PRAVDA SLIJEPA NA OBA ILI NA SAMO JEDNO OKO?

Afrikancima guljenje krumpira, Belgijanci na robiju

Belgijanka i njen kolega osuđeni su na tri godine zatvora jer su istukli tražitelja azila koji je ženu maltretirao i proganjao gotovo godinu dana, a dva mlada Afrikanca, za cijeli niz oružanih pljački strogo su osuđeni na ‘društveno koristan rad’

Ista država, isti grad, isti sud, dva odvojena slučaja, dva različita zločina, dvije različite kazne:

Žena i njen znanac s posla osuđeni su u belgijskom Turnhoutu na po 3 godine robije jer su drvenom palicom izudarali tražitelja azila iz Sirije koji je ženu mjesecima pratio, prijetio joj i maltretirao ju, donosi SCEPTR.

55-godišnja Patricia S. upoznala je mladog Sirijca u lokalnom centru za azilante i upustila se s njim u kratkotrajnu vezu, no ubrzo je sve prekinula. Što se njemu nije nimalo svidjelo te ju je počeo pratiti, nazivati je, slati prijeteće e-mailove, pojavljivao joj se ispred stana nepozvan… Nakon gotovo godinu dana takvog horora, Sirijac joj je banuo i osobno na vrata. Uplašena žena, osjetivši ugrozu, nazvala je kolegu s posla koji je odmah uskočio u auto i dojurio u pomoć, našto je ‘nesretno zaljubljeni tražitelj azila počeo bježati’. No par ga je sustigao i arapski je ‘Romeo’ prošao s ozljedama koje su kvalificirane teškima. Zbog toga je dvoje Belgijanaca optuženo za pokušaj ubojstva, a tužitelj je za svakog tražio kaznu od po šest godina robije. Sudac je, ipak, bio blaži, pa je odbacio formulaciju ‘pokušaj ubojstva’, no osudio ih je na po tri godine zatvora zbog napada i nanošenja ozljeda.

Taj je sudski proces u istom gradu gotovo istovremeno okončan ovog tjedna sa procesom vođenim protiv dvojice mladih Afrikanaca (18 i 19 godina) koji suoptuženi za seriju nasilnih, oružanih pljački u jesen prošle godine. Pljačkali su, naoružani velikim noževima,  tako tijekom rujna i listopada pljačkali što su stigli – picerije, trgovine tehničkom robom, putnike u vlakovima, kioske, a 19. rujna opljačkali su čak i trgovinu slatkišima prijeteći noževima trudnoj prodavačici, prenosi također SCEPTR. Tužitelj je bio nemilosrdan – tražio je za razbojnike zatvorske kazne, no sudac se opet pokazao milosrdnim – dvojicu Afrikanaca osudio je na ‘društveno koristan rad’, a istraumatiziranoj trudnici koja je pred porodom dužni su platiti i 1500 eura. Kakav će i koliko koristan biti ‘rad za opće dobro’ na koji su osuđeni, nismo uspjeli doznati.