Home EU BRISELSKI ČINOVNIK ZAUSTAVIO POMOĆ IZ KINE

BRISELSKI ČINOVNIK ZAUSTAVIO POMOĆ IZ KINE

0
BRISELSKI ČINOVNIK ZAUSTAVIO POMOĆ IZ KINE

Josep Borell, visoki predstavnik EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku, nazvao je donacije iz Kine ‘jeftinim propagandnim trikom’, nakon čega je kineska kompanija odlučila obustaviti slanje pomoći!

Milijuni zaštitnih medicinskih maski koje je bolnicama i Domovima zdravlja u Italiji, Češkoj, Poljskoj Irskoj, Španjolskoj i Nizozemskoj već donirala kineska kompanija ‘Huawei’, a donacije je namjeravala slati i dalje, više neće stizati zahvaljujući Josepu Borellu, visokom predstavniku EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku, koji je pomoć epidemijom koronavirusa pogođenim europskim državama nazvao ‘jeftinim propagandnim trikom’.

Socijalist Josep Borell, i sam Španjolac čija je zemlja uz Italiju najpogođenija epidemijom u cijeloj Europi, napisao je na svom blogu i kako ‘Kina agresivno poručuje da je, za razliku od SAD-a, odgovoran i pouzdan partner’, te kako ‘pokušava diskreditirati EU’…

Neizrečenim je ostao zaključak njegovog istupa a koji bi glasio: ‘Bolje se zaraziti i umrijeti nego nositi masku koju su poklonili Kinezi’.

Nakon istupa tog briselskog činovnika, čelništvo ‘Huaweia’ oglasilo se izjavom u kojoj poručuju kako obustavljaju isporuku humanitarne pomoći u Europu jer se ‘ne želi uvlačiti u geopolitičke igre SAD-a i Kine’, donosi Euractiv, glasilo koje se bavi problematikom EU, ali i globalnom politikom i djeluje u 12 europskih zemalja, a čiji urednik hrvatskog izdanja, primjerice, otvoreno u svojim tekstovima lobira protiv kompanije ‘Huawei’, a za račun švedskog ‘Ericssona’. (link1 i link2). No to je ipak stvar uređivačke politike, ali vjerojatno i PR strategije i proračuna za marketing švedske kompanije.

Inače, kinesko veleposlanstvo u Briselu izravno je EU komesaru za krizni menadžment Janezu Lenarčiću još prije dva tjedna najavilo pomoć iz Kine od dva milijuna kirurških medicinskih maski, 200.000 posebnih maski za lice, te 50.000 kompleta testova na koronavirus. Ta je pomoć bila upućena u Italiju, u kojoj je trenutno najveća potreba za tom opremom u Europi.

Kina je poslala pomoć i u druge eurospke države, primjerice, u Češku u koju je ovog tjedna sletjelo deset teretnih zrakoplova s milijunima medicinskih maski i druge medicinske opreme.

Jan Hamaček, češki ministar unutarnjih poslova, za razliku od briselskog činovnika Josepa Borella, tu pomoć nije shvatio kao ‘jeftini propagandni potez’, te je izjavio kako je ‘Kina jedina država koja je sposobna u Europu isporučiti dovoljno medicinske opreme’.