Home Hrvatska Ekskluzivno – IZ RUSIJE S LJUBAVLJU

Ekskluzivno – IZ RUSIJE S LJUBAVLJU

0
Ekskluzivno – IZ RUSIJE S LJUBAVLJU

I u Rusiji, baš kao i kod nas, na snazi su izvanredne mjere koje uključuju ograničenje kretanja, otvorene su tek ljekarne i prodavaonice hrane.

‘Čelni ljudi Moskve i Sankt Petersburga su, nakon što sam ih odmah zatražio, najavili hitno slanje pomoći Gradu Zagrebu – i u otklanjanju posljedica zemljotresa koji je zadesio glavni grad Hrvatske, ali i pomoć u suzbijanju epidemije koronavirusa’, izjavio je, ekskluzivno za normabel.com Anvar Sarvarović Azimov, veleposlanik Ruske Federacije u Hrvatskoj.

‘Prve pošiljke iz dva najveća ruska grada stižu uskoro, no veleposlanstvo Ruske federacije i ja osobno, u suradnji s kompanijom Lukoil, već smo donirali Gradu Zagrebu iznos od 100.000 kuna, te još 1000 litara besplatnog goriva za potrebe Civilne zaštite Grada Zagreba’, kazao je ruski veleposlanik.

Rusija je i sama pogođena epidemijom koronavirusa, iz Moskve, glavnog grada čije su ulice ‘normalnim’ radnim danima prepune prolaznika, prometnice zakrčene automobilima, a postaje podzemne željeznice prepune ljudi, danas nam od jutra u redakciju pristižu fotografije sablasno prazne prijestolnice.

I u Rusiji, baš kao i kod nas, na snazi su izvanredne mjere koje uključuju ograničenje kretanja, otvorene su tek ljekarne i prodavaonice hrane. Ovaj je tjedan u Rusiji proglašen neradnim, rade samo oni čiji je rad neophodan za funkcioniranje zemlje – policija, vojska, medicinsko osoblje, proizvođači i prodavači hrane…

S današnjim je danom u Rusiji zabilježen o 2020 zaraženih koronavirusom, a broj zaraženih penje se za sada oko 300-tinjak dnevno.

Ruski predsjednik Vladimir Putin danas se putem video linka obratio suradnicima no bilo je to i obraćanje naciji s molbom da epidemiju koronavirusa shvate krajnje ozbiljno. Najavio je i niz mjera, ali i upozorenja: sva plaćanja medicinskom osoblju moraju biti izvršena u cijelosti i na vrijeme, Moskva je praktički cijela u karanteni, posebnu skrb treba obratiti na starije sunarodnjake koji su najpodložniji zarazi, smirio je javnost viješću da su rezerve hrane dovoljne, ali i upozorio kako je zabranjeno podizanje cijena, te najavio kazne špekulantima koji bi koristeći situaciju pokušali profitirati na epidemiji. Svaki pokušaj profitiranja biti će sankcioniran.

‘Čuvajte se! Jer onog koji se sam čuva, čuva i gospodin Bog!’, zaključio je Putin.