Home EU EU OSIM KORONAVIRUSA POTRESA I SEKSUALNI PRIJESTUP ZBOG KOJEG JE OSUMNJIČEN BIVŠI PREDSJENIK FRANCUSKE!

EU OSIM KORONAVIRUSA POTRESA I SEKSUALNI PRIJESTUP ZBOG KOJEG JE OSUMNJIČEN BIVŠI PREDSJENIK FRANCUSKE!

0
EU OSIM KORONAVIRUSA POTRESA I SEKSUALNI PRIJESTUP ZBOG KOJEG JE OSUMNJIČEN BIVŠI PREDSJENIK FRANCUSKE!

Njemačka novinarka nakon 2 godine ohrabrila se prijavila bivšeg francuskog predsjednika za seksualno uznemiravanje.

U nedostatku smiješnih vijesti o poznatima budući da je zbog epidemije koronavirusa medijski prostor zaražen COVID-19 kao Wuhan u veljači, nasmijao nas je i šokirao najnoviji političko-medijsko-seksualni skandal koji trese Europsku uniju – bivši francuski predsjednik Valery Giscard d’Estaing kazneno je prijavljen za seksualno uznemiravanje njemačke novinarke koja je još uvijek u šoku od tog događaja, pati od teških trauma i u dogovoru sa svojom redakcijom odlučna je pravdu – kaznu za ‘opasnog seksualnog predatora’, ali i materijalnu i moralnu zadovoljštinu, potražiti na sudu!

Zvuči poznato? Donedavno izuzetno popularan #metoo pokret koji je pao u neki drugi plan i počeo gubiti na zamahu, osvježila je 37-godišnja novinarka njemačke TV postaje WDR Ann-Catherine Stracke koja se nakon dvogodišnjih ‘nezamislivih’ duševnih patnji napokon odlučila prijaviti sudu 94-godišnjeg bivšeg predsjednika Francuske za seksualno uznemiravanje, donose francuski Le monde i njemački Süddeutsche Zeitung. Koje se, navodno, dogodilo još 2018. godine, no ona nije ništa tada poduzela i tek ju je pokret #metoo potaknuo da ‘pravdu potraži na sudu’, a u tome je dobila i podršku svoje TV kuće.

‘Zločin’ se dogodio pred svjedocima od kojih će neki biti pozvani na sud, neki su odbili svjedočiti, a ‘optuženik’ najvjerojatnije neće biti u stanju dati nikakav iskaz. Apsurdna situacija zbog koje se većina normalnih ljudi smije, no neki to shvaćaju vrlo ozbiljno, opasno i kao dio svoje životne misije zbila se na sljedeći način: tada 35-godišnja Ann-Catherine Stracke posjetila je u njegovom uredu u bulevaru Saint-Germain u Parizu bivšeg francuskog predsjednika kojeg je intervjuirala u sklopu emisije povodom 100-godišnjice bivšeg njemačkog kancelara Helmuta Schmidta, kao jednog od njegovih suvremenika i političkih partnera. Nakon intervjua novinarka je, za uspomenu, poželjela zajedničku fotografiju s bivšim francuskim predsjednikom, kako bi se valjda s njom i pohvalila na društvenim mrežama. No Valery Giscard d’Estainge pozirajući s gotovo 60 godina mlađom novinarkom obujmio ju je, kako je navela u svojoj prijavi francuskom tužiteljstvu – ‘prenisko oko struka’! Kako ta prva fotografija nije uspjela, iako ‘jako uznemirena’ starčevim agresivnim ponašanjem riješila je pozirati još jednom, a bivši je francuski šef države ponovio svoj ‘zločin’ – obujmio ju je oko struka! Sve to ‘začinio’ je na rastanku s novinarkom koja mu je pristojno, njemački, pružila ruku, no njemu to nije bilo dovoljno već ju je poljubio u obraz. I to dva puta! I sa jedne i sa druge strane!

Tek vrativši se u Njemačku, u matičnu redakciju, uslijedio je napad postraumatskog stresnog poremećaja, a tek kad je postala prisebnija ispričala je nadređenima sve o događaju. Ispitani su kamerman i tonski snimatelj, kamerman je potvrdio da mu je bilo malo čudno, a ‘tonac’ je odbio bilo što komentirati, no traumatizirana novinarka ustrajala je da se zločinac privede pravdi tako da je 10. ožujka u ured pariškog tužitelja stigla prijava koja se sada procesuira.

Ispitan je i, danas 94-godišnji Valery Giscard d’Estaing, koji se zbog demencije ne sjeća niti događaja niti novinarke.

Inače, iako dijele mnoge europske vrijednosti, društveni običaji u Francuskoj i Njemačkoj ponešto se razlikuju – dok su u Njemačkoj međuljudski odnosi puno hladnijii suzdržaniji, u Francuskoj je ljubljenje u obraz i srdačno rukovanje i grljenje dio rituala čak i pri upoznavanju do tad nepoznatih ljudi. Bez obzira na spol i dob.

Ne bi o ovom banalnom slučaju niti pisali da #metoo pokret i u Hrvatskoj ima svoje poklonice – uz notornu aktivisticu Jelenu Veljaču i njezinu sljedbu, tu je i teška artiljerija u medijima među kojima se ističe jedna ‘teška haubica’ iz jednih dnevnih novina.

A slučaj pokazuje i svu apsurdnost pokreta koji je u svijetu i kod nas izazvao cijeli niz glamuroznih i ‘dirljivih’ sudskih procesa i skandala, rezultirao i presudama i samoubojstvima, potresao Hollywood i cijelu Ameriku, preselio u Europu, a na njegovim je krilima glatko prolazilo i usvajanje ‘Istanbulske konvencije’, održavale se demonstracije i prosvjedi, u javnost su ‘curile’ prljave priče stare i po dvadesetak i više godina jer su se ‘zlostavljane’ dame potaknute pokretom ‘ohrabrile’ napokon iznijeti javnosti i pravosuđu ‘istinu’ o svojim ‘zlostavljačima’, monstrumima i seksualnim predatorima koji su koristili svoj položaj, najčešće ‘bijelog heteroseksualnog muškarca na poziciji moći’ za zlostavljanje mladih naivnih djevojaka.