Home EU Frontexov grafikon mjera koje su uvele zemlje EU

Frontexov grafikon mjera koje su uvele zemlje EU

0
Frontexov grafikon mjera koje su uvele zemlje EU

Kako kod nas, tako i kod ostalih članica EU, primjenjuju se određene mjere i ograničenja s ciljem suzbijanja širenja Covid-19 zaraze. Mjere u pravilu ovise o procjenama stručnih službi i balansu između komfora i limitacija gdje su neki restriktivniji, dok su drugi malo manje restriktivni.

Na ovom grafikonu vidljiv je dijagram koji ako čitamo slijeva na desno ima slijedeća obilježja:

  • Zrakoplov – odnosi se na putnički zračni prijevoz
  • Automobil – putnički promet cestovnim pravcima
  • brod – putnički promet morskim putevima
  • Škola – obustava nastave
  • Javna okupljanja -razina zabrane
  • Trgovine – razina zabrane

Bijela boja pozadine na dijagramu određuje da za konkretnu aktivnost ne postoji zabrana, žutom bojom označene su aktivnosti na koje postoje određena ograničenja definirana internim pravilima konkretne članice, dok je crvena boja oznaka potpune zabrane za neku od označenih aktivnosti.

Boja površine države određuje da li se država odredila kao zemlja koja je u stanju potpune opasnosti ili ne (State of emergency).

Grafikon se odnosi za dan 26.03.2020. , a osvježeni je moguće pregledati na linku u nastavku.

Izvor: Frontex

Ono što je zanimljivo, da recimo Italija, koja je epicentar razvoja zaraze kao jedna od najpogođenijih zemalja EU i dalje nema potpuno blokiran zračni, cestovni i pomorski promet, dok su trgovine, škole i javna okupljanja potpuno zabranjenja. Slično je i u Španjolskoj koja trpi ogromne neočekivane gubitke, ali su za razliku od Italije nešto restriktivniji po pitanju cestovnog prometa. Po pitanju restrikcija, spadamo među države u kojima su restrikcije najprisutnije, ali je činjenica i da u tim državama broj oboljelih uistinu ne ispada iz kolosijeka kao kod Španjolske i Italije.

Zanimljivo je da su i Njemačke mjere zabrana i ograničenja nešto liberalnije nego li bi se očekivalo iako je po broju oboljelih od Covid-19 u ovom trenutku na visokom 5. mjestu odmah iza Španjolske, Italije, SAD-a i Kine kao i dalje trenutnog neslavnog prvaka.

Čini se da nešto restriktivniji pristup u odnosu na ostale ima svog učinka, jer ako se pozicioniramo prema statističkoj listi oboljelih u svijetu, Hrvatska s nešto malo manje od 500 oboljelih u trenutku nastanka teksta uistinu ulijeva povjerenje da se sustav ispravno postavio u odnosu na globalnu prijetnju s kojom se moramo boriti.