Home Hrvatska I psi se uključuju u borbu protiv epidemije!

I psi se uključuju u borbu protiv epidemije!

0
I psi se uključuju u borbu protiv epidemije!
Pas Zoro - foto: Robert Valdec

Jedna od po ljude najgorih osobina virusa COVID-19 jest ta da ima dug period inkubacije, odnosno zaraženi ne pokazuje nikakve simptome, a budući da se virus izuzetno brzo i lako širi, tijekom dva i više tjedana koliko se na čovjeku ne mogu otkriti simptomi, jedna osoba može virus prenijeti desecima, stotina, i tisućama drugih koji ga opet eksponencijalno šire dalje.

Stoga je nadu u pravovremeno otkrivanje zarašenih donijela vijest koju su objavili brojni svjetski mediji – psi, čiji je njuh po nekima čak 100.000 puta osjetljiviji od ljudskog, uz svoju prirodnu inteligenciju, odnosno mogućnost brzog učenja, mogli bi vrlo brzo postati najbolji ‘dijagnostičari’ koji će pomagati u suzbijanju pandemije!

Molekularni biolog Stanislav Polozov govorio je, između ostalog, o toj mogućnosti u razgovoru s novinarom našeg medijskog partnera, ruske ‘Komsomolske Pravde’ Aleksandrom Kocom:

‘Znamo da psi imaju jedinstveno čulo mirisa. Kada u tijelu započnu neke patologijske promjene, pas to može vrlo dobro osjetiti’, kaže Stanislav Polozov.

‘Postoje brojne studije u sklopu kojih su psi pokazali začuđujuće rezultate u identificiranju onkoloških promjena u metabolizmu. 2012. nizozemski znanstvenici uvježbali su pse pasmine Bigl da prepoznaju, otkriju prisustvo bakterije odgovorne za različite oblike dijareje – na pokusu sa 50 uzoraka njihova je uspješnost bila 100%. Osim toga, psi osjećaju specifične mirise ne samo u ljudskim izlučevinama već i u zraku’, naglašava S. Polozov.

‘U biokemijskim procesima koji se zbivaju u našem tijelu, čak prije nego što dođe do povećanja temperature ili upale,virusi započinju s aktivnostima koje je, u teoriji, pas sposoban prepoznati u čovjekovom dahu, izdahnutom zraku… Na takav način, uz pomoć psa, možemo prepoznati potencijalnog zaraženog prije nego što to mogu detektori temperature. No za tako nešto je, naravno, neophodna vrlo zahtjevna obuka’ tvrdi Polozov.

Da se na tome već radi najavljuje i britanski ‘Independent’:

‘Vjerujemo da psi koji su se već pokazali učinkoviti u najranijoj detekcijiI malignih bolesti, Parkinsonove bolesti, koji osjećaju unaprijed nagli pad krvnog tlaka kod svojih pacijenata…, mogu uskoro stati i na bojišnicu rata protiv koronavirusa, , najavljuju britanske novine.

Psi koji su trenirani za dijagnosticiranje bolesti njuhom u humanitarnom Institutu ‘Milton Keynes’ već sudjeluju u istraživanjima koje provodi ‘London School of Hygiene and Tropical Medicine’ i medicinski univerzitet u Durhamu.

A prema zaključcima donesenim na temelju istraživanja Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), psi ne mogu biti zaraženi virusom COVID-19, a niti mogu biti prijenosnici te bolesti.

No za sada je cijeli projekt još uvijek u razradi jer postoje i određene prepreke, tvrdi i jedan od naših najvećih poznavatelja te problematike:

‘Problem sa ovakvim radom pasa je u tome da se ne zna što zapravo treba detektirati. Naime, psi rade imprint na određeni miris. Taj miris mora biti specifičan i oni koji rade sa psima moraju biti jako precizni u treningu pasa. Kad se radi o mirisima koji su biološki valja imati na umu da se oni, u odnosu na uvjetno rečeno umjetne mirise kao što su mirisi eksploziva i droga koji su postojani, mijenjaju u ovisnosti o stadiju bolesti’, objasnio nam je dodajući i kako nije nimalo jednostavno odabrati i uvježbati psa za detekciju određenog mirisa, ali i kako bi se, s obzirom na tzv. ‘mutaciju’ virusa COVID-19, odnosu njegove promjene, moglo naići na poteškoće. Naime, laički rečeno, pas kojeg ste izvježbali da detektira određeni tip virusa, neće reagirati na neki drugi.

Naglašava kako trenutno više zemalja u svijetu radi na tome da nađu način kako upotrijebiti pse u detektiranju te bolesti. No to za sobom vuče i ostale potencijalne probleme – od činjenice da postoje ljudi koji se boje pasa, koji ne odobravaju pse u zdravstvenim ustanovama, pa sve do religijskih problema.

O ranom testiranju na COVID-19 pomoću posebno obučenih pasa piše i New York Post, no oni upozoravaju kako mogućnost mutacije virusa ostavlja prostora i za mogućnost da se virus prilagodi i organizmu pasa.

Već ranije je ustanovljeno kako se i mačke mogu zaraziti virusom COVID-19, no da ujedno nisu prijenosnici istog, ali i da su sposobne u sebi brzo razviti antitijela tako da se bolest kod njih ne razvija. Znanstvenici pokušavaju i iz tog podatka izvući zaključke i iznaći što prije i što unčinkovitije sredstvo koje već mnogi nazivaju ‘kugom 21 stoljeća’.