Home Hrvatska Ilegalni migranti kraj Zagreba

Ilegalni migranti kraj Zagreba

0
Ilegalni migranti kraj Zagreba

Ruta kojom se ilegalni migranti žele dokopati Slovenije spala na tri kilometra zračne linije od Zagreba

Držao sam novine u ruci. Govorio sam im “go, go”, ali me nisu slušali. Bio sam udaljen od njih 12 zbog sigurnosti. No onda sam zapalio novine i njima voćnjak i kontejner. Tek su onda otišli”, govori nam jedan stanovnik  Odranskog Obreža, naselja iza zagrebačkih Čeha, na 3 kilometra zračne linije od novozagrebačkog  kvarta Sveta Klara. Pokazuje nam video kojeg možete pogledati na normabel.com.

Pozvao je policiju koji su brzo stigli, no migranti su pobjegli u šumu. Nije to bio prvi put. Kaže da su prve skupine migranata počeli upadati u vikendice i dvorišta, njemu konkretno u voćnjak, u studenom prošle godine. Uvijek se kreću u parnim skupinama, od 2 do 12 ljudi, od 18 do 35 godina.

– Puni su novca, otkud im, ne znamo, navodno imaju neke kartice, ali tko im puni račune novcem, ne znam – govori mi je jedna stanovnica tog mjesta.

Druga dodaje da je prebacivanje migranta iz BiH u Hrvatsku 3000 eura.

-Nisu to Sirijci, nego Afganistanci, Pakistanci. Kako mogu na put tisuće kilometara i otkud im novac, ne znamo – govori nam drugi stanovnik Obreža.

Ruta migracija primakla se Zagrebu. Policija ih pazi, no plaše se proljeća. Turska prijeti stotinama tisuća migranata Europi. Na grčkoj granici tinja. Hrvatski predsjednik Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković najavili su sjednicu Vijeća nacionalne sigurnosti.

– Gledajte, njih Njemačka ne želi. Ako probiju granice, ostat će ovdje – kaže. A to nisu izbjeglice. Zasad nema napada, no promijenio nam se način života – govori s oprezom. Njima je cilj doći do Okića, na samoborskom gorju, a odatle u Sloveniju i dalje. Ljudi u očajnim situacijama mogu povući očajničke poteze. Toga se plaše stanovnici Odranskog Obreža i okolnih mjesta….