Home Hrvatska IZ RUSIJE POTVRĐENE VRIJEDNE DONACIJE RH

IZ RUSIJE POTVRĐENE VRIJEDNE DONACIJE RH

0
IZ RUSIJE POTVRĐENE VRIJEDNE DONACIJE RH

‘Stanovnici Sankt Petersburga, grada prijatelja Grada Zagreba i drugog najevećeg grada Ruske federacije prikupili su, unatoč situaciji nastaloj pandemijom virusa COVID-19 iznos od čak 50 tisuća eura kao preliminanu pomoć Gradu Zagrebu pogođenom potresom koji nas je pogodio 22. ožujka uništivši, između ostalog i simbole Grada zagreba – Katedralu, HNK, zgrade povijesne i kulturne baštine…’, rekao je, ekskluzivno za normabel.com, ruski veleposlanik Anvar Saravorovič Azimov koji je odmah nakon potresa koji je pogodio hrvatsku metropolu uputio zahtjev za pomoć u svoju domovinu.

No posljednja vijest, pristigla iz ruskog veleposlanstva na naš portal, još je obećavajuća – ruski MČS – Ministarstvo za izvanredne situacije, pripremilo je i spremno uputiti u Zagreb posebni sustav ‘Struna’, zajedno s operaterima, no zbog poteškoća izazvanih epidemijom koronavirusa, ta je pomoć još ‘na čekanju’.’

‘U vezi s jakim potresom, koji je doveo do velikih šteta grad Zagreb htio bih predati Vama na razmatranje ponudu Ministarstva za izvanredne situacije Rusije o dostavi gradu Zagreb mobilnog dijagnostičkog kompleksa „Struna” te stručnjaka koje će izvršavati radove provjere potresne otpornosti socijalno značajne infrastrukture i zgrada koje predstavljaju povijesnu i kulturnu vrijednost, a koji su bili oštećeni potresom 22 ožujka 2020.

Obavještavamo kako se kompleks „Struna” uspješno primjenjivao u operacijama Ministarstva izvanrednih situacija Rusije u Grčkoj, Italiji, Nepalu, Turskoj, Njemačkoj i u drugim zemljama. Nakon svih neophodnih provjera hrvatska strana će dobiti zaključke o daljnjoj eksploatacije objekata te preporuke za njihovo učvršćivanje. Polazeći da označene mjere – uz uvjet da su ih prihvaća hrvatska strane – bilo bi svrsishodno organizirati nakon stabilizacije situacije zbog pandemije koronavirusa realizaciju te pomoći.

U slučaju suglasnosti hrvatske strane spremni smo odraditi tehničke i organizacijske uvjete djelatnosti u Zagrebu stručnjaka Ministarstva izvanrednih situacija Rusije s kompetentnima tijelima grada.’, stoji u priopćenju veleposlanstva Ruske federacije čelništvu Grada Zagreba i Ureda za upravljanjem hitnim situacijama Grada Zagreba.

‘S obzirom na aktualnu situacijom izazvanom epidemijom koronavirusa i prekidom izravnih linija između Rusije i Hrvatske, sustav i operateri na sustavu trenutno nisu u mogućnosti doći u Zagreb, no čim se situacija sredi, naše su ekipe spremne’, rekao nam je Anvar Sarvarović Azimov, veleposlanik Rusije u RH naglasivši kako je njegova zemlja spremna uputiti i pomoć u obliku sredstava i stručnjaka za suzbijanje epidemije virusa COVID-19 Hrvatskoj, kao što su to učinili u već 35 svjetskih država.