Home Are You Syrious? Jaka pojačanja vojsci i policiji na našoj granici!

Jaka pojačanja vojsci i policiji na našoj granici!

0

Zbog pojačanog dotoka ilegalnih migranata koji su uspjeli, unatoč naporima naše policije, preći u Hrvatsku iz BiH i nastaviti prema Sloveniji, slovenske su vlasti danas na granicu s Hrvatskom uputile snažna pojačanja, objavila je Nova24TV, pojašnjavajući kako će se, kako sada stvari stoje, taj pojačan nadzor granice obavljati tijekom ovog tjedna i to na područjima Policijskih uprava Ljubljana, Novo Mesto i Koper.
Uz dosadašnje snage, na granicu je upučeno pojačanje od oko 1000 policajaca koja će, stoji u izvješću, u zaštiti svoje granice upotrebljavati sva tehnička sredstva koja ima na raspolaganju, a policajcima u pomoć priskaču i postrojbe Oružanih snaga Slovenije.

Uz tisuću policajaca Slovenci su na granicu poslali i dodatne vojne postrojbe


‘Na ‘Balkanskoj ruti’ bilježimo veliko povećanje broja ilegalnih migranata koji, slijedom toga, povećavaju pritisak na slovensku državnu granicu. Svrha ovog poteza je odaslati im poruku da se put preko Slovenije ne isplati’, rekao je u izjavi za javnost vršitelj dužnosti generalnog direktora policije Jože Senica.
Dodatna zaštita granice sprječiti će ilegalne prelaske granica izvan graničnih prijelaza, kriminal, pomoći učinkovitom otkrivanju ilegalnih migranata, te pojačati mjere za postupanje s osobama koje su ilegalno prešle slovensku granicu.
Grčka je od početka godine preselila više od 10 000 ilegalnih migranata s otoka na kopno što se odrazilo u pojačanom pritisku na migrantske rute kroz Albaniju, Sjevernu Makedoniju i Srbiju do Bosne i Hercegovine i preko Hrvatske na Sloveniju. Zemlje zapadnog Balkana ukidaju fizička ograničenja kretanja u smještajnim centrima u Srbiji i Bosni i Hercegovini, što je bila jedna od mjera za suzbijanje epidemije, koja je potaknula i novi veliki val ilegalnih migracija u Hrvatsku i Sloveniju.
Mnogi koji su uspjeli provući se preko granice BiH i Hrvatske, preći neuhvaćeni našu zemlju, prebaciti se u Soveniju i preko nje u Italiju, Italija je poslala natrag u Sloveniju.
Što, jasno, nije razveselilo slovenske vlasti. Sada tako, uz oko 180 kilometara tehničkih prepreka – ograde, žilet žice, koja priječi ilegalni ulazak u Deželu, slovenske snage reda i vojska mogu učinkovitije štititi svoju zemlju.
Iz izvora bliskuh portalu ‘normabel.com’ doznajemo kako su i naše vlasti pojačale nadzor i zaštitu granice, posebice s BiH gdje je, u Unsko-sanskom kantonu, uz granicu s RH najveća koncentracija ilegalaca posljednjih tjedana zabilježeno više učestalih, očito organiziranih izgreda – paljenja sabirnih centara i privatnih kuća, masovnih tučnjava, pa čak i napada na civile i djelatnike nevladinih udruga.
U Srbiju, pak, migranti pojačano ulaze iz Sjeverne Makedonije, no tamošnji mediji ne izvještavaju o tome. Naš portal svakodnevno dobiva informacije s juga Srbije gdje situacija postaje kaotična, no ništa bolje nije ni drugdje – neki dan u centru Beograda migranti su upali u crkvu tijekom mise i krenuli pljačkati vjernike. Jednog su građani uspjeli uhvatiti, no drugi je s plijenom – ženskim torbama i mobitelima, uspio pobjeći.