Home Are You Syrious? JOŠ JEDAN UOBIČAJEN DAN U PARIZU:

JOŠ JEDAN UOBIČAJEN DAN U PARIZU:

0
JOŠ JEDAN UOBIČAJEN DAN U PARIZU:

Onaj osjećaj kad se voziš ulicama Pariza u svom BMW-u i razmišljaš o videu koji si tog jutra pogledao na Youtube-u u kojem se govori o patnjama Palestinaca u Gazi, udaljenoj nešto više od 5000 kilometara. Pa te pomisao na to toliko iznervira da se zabiješ autom u policajce na motociklu s očitom namjerom da ih ubiješ. Jer te raspizdio video od jutros…

Izvor: leParisien.fr / Screenshot

To je, otprilike, rezime priče iz Pariza u kojem se u ponedjeljak 29-godišnji Jusuf T. svojim BMW-om namjerno zabio u dvojicu policajaca na dužnosti koji su bili u rutinskoj kontroli u sklopu mjera za suzbijanje epidemije koronavirusa.

Policajci su jedva preživjeli, nalaze se u Jedinici za intenzivnu njegu u induciranoj komi gdje se liječnici bore za njihove živote.

Jusuf T. koji dobar poznanik policije – kao 19-godišnjak je već bio osuđivan za nasilne zločine, ali iz nekog razloga, unatoč jasnim vezama s ISIL-om (u čiju je čast, kako je izjavio kasnije, napravio ovo što je napravio), nije bio ni pod kakvim ‘mjerama’.

U iskazu policiji, kako navodi Le Parisien, bio je ponešto konfuzan tako da ga sada pregledavaju psihijatri, tajne službe su se napokon odlučile na pretragu njegovog stana, kopanje po računalima, ne bi li se pronašla neka veza između njega i neke terorističke skupine.

Doduše, prije nego što će se zabiti u policajce na motoru vozeći u punoj brzini, pod vjetrobranskim je staklom ostavio ‘oproštajno pismo’ u kojem između ostalog najavljuje da će skončati kao mučenik, pripadnik ISIL-a. Uz pismo je bio i nož s kojim si je, valjda, namjeravao skratiti muke. No u međuvremenu se, izgleda, predomislio i pobjegao u svoj stan gdje je napokon uhvaćen.

Svi ga susjedi opisuju kao ‘mirnog i pristojnog mladića iz susjedstva’ i kako za njega nitko nikada ne bi ni pomislio da ima bilo kakve veze s radikalnim islamom.

I prema informacijama do kojih smo uspjeli doći, nije bio ni pod kakvom prismotrom tajnih službi kao ‘osoba opasna za društvo’. Za razliku od tisuća Francuza – ‘Žutih prsluka’ – koji se i dalje pokušavaju mirno izboriti za pravednije i normalnije društvo.