Home EU Migranti bježe iz EU od COVID-19

Migranti bježe iz EU od COVID-19

0
Migranti bježe iz EU od COVID-19

Izvanredno stanje uvedeno u Španjolskoj zbog epidemije koronavirusa, siromaštvo, nezaposlenost, ograničenje kretanja i pojačane kontrole zbog kojih su i ilegalni poslovi poput preprodaje droge postali neprofitabilni…, sve to rezultira neočekivanim efektom – naime neki je dan skupina od stotinjak dojučerašnjih ‘očajnika’ koji su na migrantskom valu iz Sjeverne Afrike ilegalno prešli u Španjolsku prošlih godina, platili su prošlog tjedna krijumčarima da ih u gumenim čamcima ilegalno prebace natrag – iz Španjolske u Maroko!

Mladi migranti koji su plaćali proteklih godina krijumčarima ljudi ili koristili usluge ‘nevladinih udruga’ da bi se dočepali europskog tla, u potrazi za ‘demokracijom’, ‘ljudskim pravima’, ‘socijalnom sigurnošću’…, odjednom su potaknuti epidemijom osjetili nostalgiju za Domovinom. Njih stotinjak platili su svaki po otprilike 5500 eura krijumčarima koji su ih, u možda istim gumenjacima s kojima su došli, sada ‘prošvercaju’ natrag, donosi francuski portal ‘fdesouche’ koji prenosi vijesti iz svijeta, a vijest o ‘povratku u domovinu’ mladih Marokanaca, prenio je iz marokanskih novina Ahdath iz Casablance.

‘Migranti – pokajnici’ nisu, dakle, pitali za cijenu, a očito su imali dovoljno novca i da plate astronomske svote kako bi pobjegli od ‘represije’. Naime, dobar dio migranara iz Sjeverne Afrike, zemalja Magreba, koji su se u posljednjih pet, šest godina priključili ‘operaciji’ naseljavanja Europe, nisu, kako su nam to u početku pokušavali objasniti mainstream mediji, perspektivni kadrovi, mladi intelektualci, inženjeri, liječnici i arhitekti koji će doprinijeti procvatu europskog gospodarstva i popraviti demografsku sliku ostarjele Europe, već kriminalci koji su na europskom tlu vidjeli bolju priliku za unapređenje svojih djelatnosti. No pandemija koronavirusa, za sobom je donijela i izvanredne mjere, ogranićenje kretanja, siromaštvo, te ono najgore za njih – pojačane policijske kontrole, pa su ‘perspektivni kadrovi’ zaključili kako im je ipak sigurnije s poslom nastaviti kod kuće, od kuda su pobjegli.

No njihovom očaju, ali i troškovima, tu nije bio kraj! Naime prelazeći Mediteran zahvatilo ih je olujno nevrijeme, a valovi su im nadomak spasonosnog marokanskog kopna prevrnuli čamce. Srećom, našli su se tu lokalni krijumčari koji su ih sakupili, izvukli iz uzburkanog mora i dopremili na kopno po popularnoj cijeni – za operaciju spašavanja platili su dodatnih 30-ak tisuća eura.

Čim su stupili na čvrsto tlo svoje domovine, razbježali su se u nepoznatom smjeru u strahu od marokanske policije koja je odmah krenula u potjeru za njima. Naime, kako su stigli iz virusom COVID-19 pogođene Španjolske, marokanske vlasti žele ih sve pronaći i staviti u karantene, no dobar dio njih od ranije se nalazio na tjeralicama lokalne policije, tako da im karantena nije bila opcija.

The migrants were fearful of being arrested, however, so they “disappeared into the wild” as soon as they landed on the beach. The local police launched a manhunt to track them down as they were concerned that the men might be bringing the coronavirus into Morocco. They were able to locate some of the men, some of whom were hiding in unexpected places. One was found asleep in a traditional clay oven, according to police reports.