Home Hrvatska Svi se pitaju – Darko znaš li ti to i možeš li uopće??

Svi se pitaju – Darko znaš li ti to i možeš li uopće??

0
Svi se pitaju – Darko znaš li ti to i možeš li uopće??

Činjenica je da su sada primarni problemi s kojima se Vlada i nadležni resori nose, svakako epidemija Covid-19 i osposobljavanja glavnog grada države za koliko toliko normalno funkcioniranje – međutim kratko ćemo napraviti “zoom out” i fokusno žarište malo proširiti.

Krizni stožer koji se bavi pandemijom, po našem skromnom sudu uistinu se iznimno trudi, i čini se da su angažirani 24/7 bez prestanka, a veliko povjerenje ulijevaju stručnjaci i znanstvenici koje je okupio ministar Beroš uključujući i njega osobno.

Bez obzira na stranačku pripadnost, politička uvjerenja – ili neko drugo opredjeljenje – dojma smo da se g. Vili Beroš uistinu postavio kao političar koji ima iskrenu namjeru pomoći svima, a da pritom niti ne pokušava skupiti političke bodove i taj element mu je potpuno u drugom planu, a narod to cijeni.

Ovakvim pristupom, bodovi se na kraju skupljaju sami, pa svakako poručujemo svim političarima, pogotovo onim potpuno nestručnima, s nikakvim radnim stažem ili životnim iskustvom u stvarnom svijetu – bili lijevi ili desni, gornji ili donji – ugledajte se na ministra Beroša. Ako već ne znate ništa o problemima resora koji vam je dan na ogromnu odgovornost, barem neka vam savjetnici budu stručnjaci sa velikim iskustvom na konkretnom polju – bez obzira na stručnu spremu, krvna zrnca, obiteljsku vezu ili poznanstva – učinite prvo sebi uslugu, ako već ne mislite na zemlju i narod, i poslušajte nekoga tko nešto zna u praksi – vi ćete narasti u očima ljudi, a svi mi ćemo kolateralno imati dugoročnu korist i osjetiti taj zamah razvoja civilnog društva. Win Win situacija -vi radite dobro – dobro vama, dobro nama.

Poduzetnici koji imaju preko 200 Kn duga prema državi nemaju pravo na paket mjera?

Krenimo od sredine u ovom slučaju. Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta g. Darko Horvat kroz životopis objavljen na stranicama sabor.hr lako je iščitati da nema baš iskustva u realnom sektoru i da se njegov angažman uglavnom vezao za članstva ili rukovođenja nadzornim ili upravnim odborima, kako državnih tako i privatnih tvrtki – već odavno u javnosti poznate varijante partijskih funkcija po odborima gdje se smještaju sve struje političkog spektra u zemlji.

Između ostalog, bio je i član uprave tvrtke Energy Plus d.o.o. iz Varaždina u periodu od 2012 do 2016. god. koja je usred aktualne epidemijske krize, 23.03.2020. završila s blokadom računa. Grubom provjerom došli smo do podataka da je tvrtka Energy Plus d.o.o. stečajni dužnik prema Siemens Energy d.o.o, ali i da ima potraživanja prema dioničkom društvu Đuro Đaković industrijska rješenja d.d.

Energy Plus d.o.o. je 2016. godine, dobila i natječaj za postavljanje LED rasvjete u lokalnoj samoupravi, točnije općina veliki Bukovec (02.02.2016.). Sadašnji ministar izlazi iz uprave Energy Plus d.o.o. 19.02.2016. a aktivira saborski mandat 14.10.2016. prema javno dostupnim informacijama.

Izvor poslovna.hr / Screenshot

Sadašnji ministar bio je i predsjednik nadzornog odbora u Plinacro d.o.o. 2011-2012, kao i u HEP d.d. u istom periodu, ali se njegovo službovanje u upravnom odboru preklopilo i s jednim varaždinskim poduzetnikom, ne previše eksponiranim u javnosti Darkom Mesek, ponosnim članom Rotary kluba Varaždin, članom uprave tvrtke u blokadi Energy Plus d.o.o. 2010-2013., bivši član uprave Brodosplit-Metalna oprema i konstrukcije d.o.o. 2013.-2014. koji je od 2018. godine brisani poslovni subjekt kojem je predsjednik uprave i izravno nadređeni bio kontroverzni poduzetnik i predsjednik uprave Tomislav Debeljak.

Uglavnom da ne idemo u detalje – činjenica je da postoje neka poznanstva i veze koji upućuju na mogućnost prethodnih saznanja o zbivanjima i u Brodosplitu i u Energy Plusu i u Đuri Đakoviću, u najmanju ruku nama gospodarski i ekonomski neukima – postavlja se pitanje – da li je aktualni ministar imao neka saznanja o razvoju situacija u navedenim tvrtkama s kojima je izravno ili posredno u nekom trenutku bio povezan. To pitanje je onako usputno – retoričko – samo nam je prostrujalo kroz glavu.

Međutim, danas na stol stavlja paket mjera odgoda plaćanja davanja prema državi za poduzetnike čije poslovanje trpi pod okolnostima pandemije, a koji se svode na moratorij plaćanja davanja, koja će se kasnije morati isplatiti, barem prema sadašnjem stanju paketa mjera, kao i da pravo na navedene mjere imaju samo poslovni subjekti koji nemaju više od 200,00 Kuna duga prema državi?!

Malo smo ostali zatečeni brojkom od 200,00 Kn duga i otkud taj broj? Netko od kolega novinara ga je upitao zašto baš 200 Kn, a njegova izjava je glasila otprilike ovako “oni koji su dužni više od 200,00 Kn državi, znat će točno zašto je određen iznos od 200,00 Kn” – mi još uvijek pokušavamo “provaliti” poantu tih 200 Kuna kao i dugoročno što znači ovaj paket mjera koje je ministar predstavio.

Ministar financija Zdravko Marić pojasnio je u medijima da vas taj sistem – kao poduzetnika, tehnički prisili da razlike prema državi podmirite prije podnošenja zahtjeva – može se raditi o sitnicama poput kasnog knjiženja uplate u bankarskom sustavu, ali po nama i ne baš samo o sitnicama. Međutim svi oni koji duguju ozbiljne iznose, puno ranije prije samog nastanka ove krizne situacije – isti sistem sprječava da “love u mutnom”. Ovaj mehanizam se koristi često i u postupku javne nabave i poduzetnicima nije stran. Međutim jasno je i laiku, da se ovdje rizik potpuno prebacuje na poduzetnike, a zadržava barem minimalna stabilnost državnog proračuna sa potpuno smanjenim rizikom.

Ali kako će se takva mjera reflektirati dugoročno, na poslovanje, na prihode u drž. proračun, na zaposlenike, odnosno buduće nezaposlenike, na gužve u hodnicima Zavoda za zapošljavanje i na cjelokupno gospodarstvo, tek će se vidjeti. Ionako će to biti briga neke nove ili stare nove Vlade – i to ćemo uskoro vidjeti.

Zahtjevi inicijative “Glas poduzetnika”

Istovremeno, poduzetnici organizirani u Facebook grupu Inicijativa “Glas PODUZETNIKA” – zahtjev za donošenje efikasnih mjera! koja za sada nije formalno osnovana udruga ili nevladina organizacija, pokušava doprijeti do Vlade RH i resornog ministra i predložiti da se prvo formira Krizni gospodarski stožer, koji će po uzoru na Covid-19 stožer, biti sistematiziran na način da odluke, prijedloge i analize, kako kratkoročno tako i dugoročno definiraju stručne osobe dokazane na svom polju. Istaknuti pojedinci unutar inicijative izražavaju sumnju u generalnu kompentenciju ministra Darka Horvata naglašavajući sumnju u njegove poduzetničke, pa i ekonomske sposobnosti – te vrlo brzo zahtjevaju od Vlade RH da ga razriješe dužnosti zbog nesposobnosti. Navode svoje prijedloge mjera kojei donosimo u nastavku:

Inicijativa Glas Poduzetnika by Normabel.com on Scribd

Inicijativu potpisuju Hrvoje Bujas, Dražen Oreščanin, Berislav Marszalek, Gordana Fabijanić dok u trenutku nastanka teskta nije jasno koliko je poduzetnika potpisala samu inicijativu.

Treba li ministru još vremena ili se pošto-poto sav rizik po primjeru bankarskog sektora u krizi s frankom, prebacuje na građane – u ovom slučaju poduzetnike?!

Da li je ideja o brzoj smjeni ministra ove inicijative ishitrena ili ne vrijeme će pokazati. Definitivno ne ulijeva hrabrost da osoba koja svoja “poslovna dostignuća” realizira u pravilu putem stranačke pripadnosti i pitanje je koji bi njegovi dosezi bili da nije u ključnim trenucima zamahnuo članskom iskaznicom.

Dobio je vrlo vruć krumpir u ruke, a nije baš da ga trenutačno ima kome prebaciti osim ako se ne povuče – međutim, možda bi bilo mudro pričekati još koji tjedan da se konsolidiraju glave, te u nadi u razumno vođenje resora, da će se ministar Horvat ugledati na kolegu Beroša i oko sebe okupiti uistinu eminentnu struku bez obzira na stranačku ili nestranačku pripadnost i pokušati iz ovoga svega barem za sebe izvući najbolje?!

Uglavnom – generalni zaključak u ovom trenutku je taj – ako dugujete porez (više od 200 Hrk), a nemate novca za platiti ga – svejedno ga platite i tada imate pravo na korištenje paketa mjera?!

Nismo sigurni kako će to izgledati u praksi – ako novca nemaš, zato nisi niti platio,ali moraš platiti da ne bi morao platiti odmah, već ćeš platiti malo kasnije kada nećeš imati novaca jer ćeš biti u gubitku zbog obustavljenog poslovanja? – Zanimljiva paradigma! #pratim

N.P.