Home Are You Syrious? Nakon ograničavanja kretanja zbog koronavirusa – novi val migranata kreće prema RH

Nakon ograničavanja kretanja zbog koronavirusa – novi val migranata kreće prema RH

0
Nakon ograničavanja kretanja zbog koronavirusa – novi val  migranata kreće prema RH
qrf

ISIL nije uništen – poražen je u Siriji, izuzev na sjeverozapadu, malom području oko Idliba gdje vlast još uvijek nisu preuzele vladine snage zahvaljujući isključivo turskoj umiješanosti. Skršen je i u Iraku.Vojska koja je brojala na teritoriji tzv. ‘Kalifata’ u nekim razdobljima i do 150.000 boraca, razbijena je, dio je zarobljen, dio je ubijen, no većina je ‘nestala’. Naime, uvidjevši kako gube rat, mnogi fanatični borci ‘Islamske države’, a većina njih u Siriju i Irak pristigla je iz drugih zemalja, pa i iz Europe, ‘preobrazili’ su se u civile te priključili u migrantski val koji je krenuo prema EU.

Koliko se njih presvuklo u civilnu odjeću i sada pokušavaju ući u Europu?


Njemačka protuobavještajna služba BfV (Federalna služba za zaštitu ustavnog poretka) početkom mjeseca u svom izvješću označila je više od 2000 osoba koje trenutno borave u Njemačkoj kao ‘potencijalne teroriste’, no upozorila kako je više od 12 tisuća ljudi aktivno na tzv. ‘salafističkoj sceni’.
BfV je iznio i podatak o tome kako se samo iz Njemačke ISIL-u u Siriji i Iraku svojevremeno priključilo više od 1000 fanatika, a oko trećina njih vratila se sada u Njemačku i pod ‘mjerama’ su protuobavještajne službe, označeni kao potencijalni izvoditelji terorističkih napada.
U Francuskoj je situacija još eksplozivnija, slično je i u Belgiji, Nizozemskoj…
Naime, ISIL jest potučen na terenu, no još uvijek je aktivan, oni koji su uspjeli pobijeći i dokopati se EU disperzirani su po cijeloj Europi, no istovremeno su ostali povezani. Veliki dio njih još uvijek je u Turskoj ili je ‘zapeo’ negdje na ‘Balkanskoj ruti’ – u Grčkoj, Sjevernoj Makedoniji, Srbiji, BiH, pa sada pokušavaju, uglavnom preko Hrvatske, domoći se bogatijih zapadnoeuropskih država – Njemačke, Švedske, Francuske, Italije, Danske, Nizozemske…
Na nekoliko mjeseci stroge mjere uvedene zbog epidemije koronavirusa zaustavile su dijelom te pokušaje, no postepenim ukidanjem mjera, nasrtaji na hrvatsku granicu postaju sve žešći, a dijelom im ‘logističku’ potporu daju ‘humanitarne’ nevladine udruge koje uz sve ostalo, servisiraju i mainstream medije te svi zajedno zdušno rade na tome da se slomi moral hrvatske policije koja štiti granicu.


Posljednji takav slučaj je objava u britanskim novinama ‘The Guardian’ o tome kako hrvatska granična policija muči migrante koji pokušavaju ilegalno ući u zemlju, prebija ih, pljačka, a sada, u mjesecu Ramazana, dodatno im lak sprejom na glavama iscrtava križeve. MUP RH je demantirao i odbacio takve optužbe, no ‘duh je ponovo izašao iz svjetiljke’.


Naravno, hrvatski mainstream ekspresno je prenio i dodatno nakitio tu vijest, BiH mediji također, a cijela priča utemeljena je na izvješću par ‘aktivista’ nevladine udruge ‘No Name Kitchen’ koja djeluje u Srbiji, u Šidu, te u BiH, u Velikoj Kladuši. Dakle, uz granicu s RH, odnosno EU. Koordinira ih ured u Patrasu, u Grčkoj. Formalno.
‘No Name Kitchen’ službeno je utemeljen 2017. godine u Beogradu. Formalno, utemeljili su ga ‘volonteri’ iz zapadnoeuropskih zemalja, Španjolske, Portugala, Njemačke, Luksemburga…, kako bi pomagali migrantima smještenim u Srbiji, distribuirali im hranu, kuhali obroke…


Autor ovih redaka i sam se svojevremeno na licu mjesta uvjerio kako su neki od ‘volontera’ koji koordiniraju rad ostalih aktivista, blago rečeno, neobičnog izgleda za tipične humanitarce – kratko ošišani muškarci u četrdesetima, u dobroj kondiciji i s vojnim tetovažama. No možda je to bila koincidencija, možda je neki od umirovljenih britanskih ili američkih specijalaca odlučio naprosto započeti ‘novi život’, odnosno, nakon aktivne vojne karijere, posvetiti se humanitarnom radu.
Posljednji slučaj s navodnim ‘sprejanjem’, označavanjem ilegalnih migranata od strane hrvatske policije, tek je početak. Narednih tjedana možemo očekivati cijeli serijal o ‘brutalnosti’ naših policajaca, izvori će opet biti ‘nevladine udruge’, vijesti će objaviti prvo zapadni mainstream temeljeći ih na tim informacijama, a potom će nakon izvršene ‘topničke pripreme’ krenuti frontalni napad ‘naših’ mainstream medija.
Normabel.com, nakon kraćeg prelaska ‘u nižu brzinu’ zbog tehničkih razloga, brižljivo će pratiti situaciju i razotkrivati takve slučajeve.