Home Naslovnica PANIKA U RUSIJI ZBOG MJERE KOJU PREDLAŽE PARLAMENTARAC!

PANIKA U RUSIJI ZBOG MJERE KOJU PREDLAŽE PARLAMENTARAC!

0
PANIKA U RUSIJI ZBOG MJERE KOJU PREDLAŽE PARLAMENTARAC!

I dok u Europi ljudi kao sumanuti kupuju i stvaraju zalihe toalet papira i suhog kvasca, kao da ćemo u izolaciji samo peći kruh i sjediti na zahodu, Ruse već nekoliko dana muče potpuno druge stvari, javljaju nam naši ruski dopisnici – nakon prekjučerašnjeg govora predsjednika Putina, u kojem je, najavljujući neradni, plaćeni tjedan, iznio i neke druge mjere, nastala je panika.

Naime, ruski je predsjednik, između ostalog, spomenuo i najavu oporezivanja kamata na štednju koja se iznosi iz zemlje i to sa 2% na 15%, te povećane stope oporezivanja kamata na štednju veću od milijun rubalja (oko 100.000 kuna) koja bi se uvela od 01. siječnja 2021.

Većina je prečula kako je riječ o oporezivanju kamate na štednju, kako mjeru namjeravaju uvesti da bi spriječili tajkune u prebacivanju novca u off shore oaze, te kako bi se ta mjera trebala uvesti tek od početka sljedeće godine, pa odmah panično navalila na poslovnice banaka, redovi pred bankomatima protezali su se cijele noći nakon tog predsjedničkog obraćanja naciji, a očajni bankari jučer su zapomagali po svim medijima pokušavajući smiriti paniku koja bi mogla urušiti bankarski sustav.

Rusi, naime, imaju ružna iskustva još od ‘Perestrojke’, kada su preko noći, devalvacijom rublja, ostali bez svojih ušteđevina, pa ‘pušu i na hladno’.
No panično podizanje novaca s računa u bankama još se nije stišalo kada je, danas, uslijedio novi, za mnoge još veći šok!

Agencija RIA javila je kako je zastupnik u ruskom parlamentu Sultan Hamzaev zatražio od Vlade RF da uvede ograničenja na kupnju alkoholnih pića za vrijeme epidemije koronavirusa! I s takvim potezima Rusi imaju loša povijesna iskustva još iz vremena ‘grobara’ SSSR-a Mihaila Gorbačova koji je u sklopu svoje ‘Perestrojke’ odlučio obračunati i sa alkoholom, te uveo neku vrstu ‘prohibicije’ nalik na onu američku s početka prošlog vijeka.

Osim brojnih smrti izazvanih pijenjem patvorenih alkoholnih pića, time je nanesena i ogromna šteta poljoprivredi budući da su sklopu Gorbačovljevih reformi posječeni stoljetni vinogradi na Krimu, u Gruziji…

U svakom slučaju, čak i prijedlog zastupnika Sultana koji nije još ni uzet u razmatranje, izazvao je novu pomamu – prazne se police u trgovinama s alkoholnim pićima, stvaraju se kućne zalihe jer epidemija koronavirusa u Rusiji još nije pokazala svoje pravo lice, a bude li, kao kod nas na primjer, uvedeno ograničeno kretanje, zatvaranje ugostiteljskih objekata koji ondje još uvijek rade, te ograničavanje rada trgovina i zatvaranje u izolaciju, oni Rusi koji vole ‘zaviriti u čašicu’ mogli bi se, prihvati li se taj prijedlog, naći u gadnim problemima.