Nedjelja, 14 kolovoza, 2022

Petrinja je prije potresa vrijedila manje od kune godišnje – je li sada pojeftinila?

Autor:

Kategorija:

Vizure razorene Petrinje, porušene Gline, teško ranjenog Siska, porušene kuće u ionako već siromašnim selima, nove su, atraktivne kulise između kojih se pompozno šeću političke elite praćene medijskom svitom, tjelohraniteljima, tajnicama…

Društvenim mrežama naveliko kruže montaže koje pokazuju da je narodu sve jasno


Za razliku od, kako je rekao čovjek znakovitog prezimena – Trut, ravnatelj Civilne zaštite, od građana koji dragovoljno pristižu konkretno pomagati ljudima, raščišćavati ruševine i donositi pomoć i koji ‘zakrčavaju’ prolaze i samo smetaju, štićene kolone luksuznih Audija ne zapinju u prometu. Uz pratnju, pod rotacijama, prolaze i dolaze gdje žele, naslikavaju se, pred kamerama odgovaraju zabrinuto na unaprijed pripremljena pitanja s obaveznim maskama. Koje ih navodno štite od zaraze, ali posve sigurno sakrivaju prave izraze njihovih lica. Pa potom uskaču natrag u meka, grijana kožna sjedala i odlaze ostavljajući iza sebe te ruševine, blato, ojađene ljude bez krova nad glavom… Uzimaju potom novine u ruke i zadovoljno promatraju svoje fotografije na stranicama mainstream medija, iščitavaju naslove i požuruju vozače jer…, vrijeme je ručku. Ne zaustavljaju se u selima, pokraj kuća rekonstruiranih ili sagrađenih u ‘obnovi’ kojima je, izgleda, trebao potres da razgoliti koliko su ti objekti ‘kvalitetno obnovljeni’.
Zamišljam kako su, recimo, premijer i njegov ministar zaštite okoliša i energetike, odlazili iz porušene Petrinje uzimajući u ruke novine. Koje, naravno, dobivaju besplatno. Petrinjci i svi ostali koji ih još imaju želuca i novca kupiti na kiosku za primjerak dnevnih mainstream novina moraju platiti 10 kuna. Iznos čak 2 i pol puta veći od cijene koju je Vlada RH, odnosno Ministarstvo zaštite okoliša i energetike maestralno ispregovarala za davanje cijelog područja Grada Petrinje u petogodišnju koncesiju poduzeću koje, navodno, sada ovdje ‘istražuje naftu i plin’. Koncesiju koja je fantomskoj kompaniji ‘Vermilion Zagreb Exploration’ d.o.o. dala otvorene ruke da na području Grada Petrinje i njenoj okolici narednih godina nesmetano buše, crpe nacionalne resurse i tko zna što još, u proračun RH donijela čak 4 kune! Godišnje, dakle, Petrinja košta cijelih 80 lipa!

Ako u ugovoru o koncesiji nema klauzule o ‘elementarnim nepogodama’, Vermilion’ će unatoč potresu morati platiti punu cijenu kocesije – čak 4 kune za pet godina!

No dobro, Petrinja je mali grad. A sad je još i porušen. I svaka kuna dobro će im doći.
Za Sisak, Popovaču, Majur, Berek…, naša je vjerodostojna elita ipak uspjela ispregovarati puno više cijene. Ukratko, gotovo cijeli teritorij Lijepe naše, dan je koncesionaru koji se ‘bavi istraživanjem i eksploatacijom ugljikovodika’, kako stoji u registru Trgovačkog suda.
Sada, kada je Petrinja gotovo potpuno porušena, u tom su poduzeću s čak dva zaposlena zacijelo zadovoljni što su ipak, vrlo vizionarski, koncesiju za taj grad platili najmanje.
Kome, kakvoj su firmi i čime se ona sve bavi naši vjerodostojni ministri i ravnatelj Agencije za ugljikovodike za cijele 4 kune servirali Petrinju, ali i cijelu Hrvatsku?
‘Vermilion Zagreb Exploration’ d.o.o. poduzeće s trenutno dva zaposlenika u Hrvatskoj je osnovano prije 5 godina. Sjedište im je u Zagrebu, Ulica Petra Hektorovića 2, u poslovnoj zgradi gdje svoja stvarna ili tek formalna sjedišta ima još na desetke ili stotine kompanija, s tko zna koliko tzv. ‘virtualnih ureda’.

Tu se nalazi virtualni ili pravi ured tvrtke koja je buši po Hrvatskoj


Te, 2015. godine kada su stigli imali su samo jednog zaposlenog. Godinu kasnije, kada im je 2016. godine Vlada RH s tadašnjim kratkotrajnim premijerom Oreškovićem dodijelila prve koncesije, tada za istok Hrvatske, nisu imali niti jednog zaposlenika!

U manje od 10 mjeseci mandata Tihomir Orešković uspio je polovicu Hrvatske prepustiti stranim koncesionarima. U proljeće ove godine njegovi nasljednici riješili su ostatak

Naredne dvije godine, 2017. i 2018. ipak je tu bio opet jedan zaposleni, da bi 2019., kada su raspisane tenderi za davanje ostatka državnog teritorija u koncesije, značajno pojačali. Ekipa se udvostručila! Tako da su sada u toj tvrtki čak dvojica zaposlenih!
Doista se trudim potisnuti ironiju u ovom tekstu, koji je tek uvod u serijal koji smo pripremili, a i dalje radimo na njemu. Ironiju i ogorčenost.
Agencija za ugljikovodike na svojim nas mrežnim stranicama obavještava kako Republiku Hrvatsku istraživanja nafte i plina, bušenja, 3D snimanja i ostale aktivnosti koncesionara na terenu ne koštaju ništa. Naprotiv!
“ Ovisno o istražnom prostoru, vrijednost investicija u istražne radnje, što uključuje 3D snimanja i istražne bušotine, kreću se od 50 do 150 milijuna eura po istražnom prostoru. To su investicije na koje su se investitori obvezali te taj novac ostaje u državi. Čak i ukoliko se za vrijeme istraživanja ne pronađe komercijalno otkriće nafte i/ili plina, za državu to ne predstavlja nikakav trošak već isključivo korist od stranih ulaganja u istražne radnje“, tvrdi ta državna Agencija pod nadležnošću Ministarstva zaštite okoliša i energetike.
50 do 150 milijuna eura po istražnom prostoru! A tih je ‘istražnih prostora na terotoriju RH puno…, do sada ih je, barem po onom što su javno objavili u koncesije dano 20-ak. Impozantna količina novca za državni proračun. Iako u malom neskladu s isto tako javno objavljenim rezultatima natječaja…
E da, ova tvrtka nije i jedina sličnog profila kojima je u koncesiju dana Lijepa naša. No u ovom se tekstu posvećujemo njima, budući da su oni dobili koncesije za ‘istraživanja i eksploataciju nafte i plina’ upravo na području koje je stradalo u posljednjoj seriji potresa.
‘Vermilion Zagreb Exploration’ d.o.o. tek je, naravno, samo nužni pravni okvir stvoren da bi u Hrvatsku ušla velika kompanija ‘Vermilion Energy‘, međunarodni proizvođač nafte i plina sa sjedištem u Calgaryu u Kanadi koja svoje poslove obavlja u Kanadi, Sjevernoj Americi, Europi i Australiji.
Glavne europske podružnice su im u Nizozemskoj i u Mađarskoj, eksploatirali su naftu i plin u Francuskoj, no Francuzi su raskinuli ugovore, a problemi su počeli i u Nizozemskoj. Naime, u ožujku 2018. Nizozemske su vlasti objavile da se proizvodnja na najvećem plinskom polju Groningen potpunu obustavlja do 2030. godine. Naime, u 2018. proizvodnja plina smanjena je za 80 posto vršne proizvodnje u 2013. zbog zabrinutosti da su istraživanje i razvoj rezultirali zemljotresima!

U Nizozemskoj zbog učestalih potresa odlučili prestati s crpljenjem plina


Stoga, postepeno sele europsku centralu u Budimpeštu, u Mađarskoj se, između ostalog, bave i eksploatacijom plina postupkom hidrauličkog frakturiranja. Poznatijeg pod zloglasninm imenom ‘Fracking’. Postupak je to, pojednostavljeno, crpljenja plina ‘na silu’ – u podzemne bušotine u slojevima kamena škriljevca pod visokim se tlakom ubrizgava voda pomiješana pijeskom i po okoliš štetnim kemikalijama izazivajući pod zemljom, kako kažu, kontrolirane eksplozije, razbijanje, potrese, kako bi zarobljeni plin ‘oslobodili’ iz zatočeništva majke zemlje. Uz te kontrolirane podzemne potrese i razbijanje kamenih slojeva koji se tu i tamo otmu kontroli, kemikalijama se nepovratno zagađuju podzemne vode, uništava okoliš. No glavno da je plin ‘slobodan’. Pa ga mogu prodavati i na njemu debelo zarađivati. Kada iscrpe nalazište, kada im istekne koncesija, iza sebe ostavljaju otrovanu zemlju…
I sami, dakle, na svojoj web stranici potvrđuju kako se bave tim hidrauličkim frakturiranjem, ali je, naravno, sve uvijek pod kontrolom i u skladu s najvišim ekološkim standardima. Pa, ako oni kažu, tko smo mi da im ne vjerujemo?
Dok duboko u noć sjedim kod kuće pred računalom rudareći bespućima interneta, nailazim na sve šokantnije informacije koje ću objaviti uskoro, nakon što ih pomno proučim i provjerim, odradim teren…
Ustajem da provjetrim glavu, izlazim na terasu i u mrklom mraku pohlepno udišem oštri, hladni i još uvijek čisti zrak. Iznutra, s USB playera čuje se glazba.


‘ Prodali su naše snove Judini sinovi – suho zlato bacili u blato…’. stihovi Thompsonove pjesme ‘Kletva kralja Zvonimira’ u tom mi trenutku dobivaju posve novu dimenziju.


Pročitajte više

Povezani članci