Home Hrvatska Potresi izazvani ljudskim djelovanjem nisu nikakva ‘teorija zavjere’, ma koliko god se mainstream upinjao uvjeriti vas u to

Potresi izazvani ljudskim djelovanjem nisu nikakva ‘teorija zavjere’, ma koliko god se mainstream upinjao uvjeriti vas u to

0
Potresi izazvani ljudskim djelovanjem nisu nikakva ‘teorija zavjere’, ma koliko god se mainstream upinjao uvjeriti vas u to

“Potresi su prirodne pojave koje nastaju duboko u unutrašnjosti zemlje i jedno s drugim nema nikakve veze, a imali smo ih na ovom području puno prije nego što je nafta uopće došla u opticaj kao energent – primjerice 1909. godine kad se dogodio potres slične magnitude na istom rasjedu. To je stav kojeg su odmah po potresu javno istaknuli i potvrdili i znanstvenici s Geofizičkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta te Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta“, dio je odgovora na pitanja koje smo uputili na brojne nadležne adrese u Hrvatskoj.
Niti ministarstva, Vlada, saborski odbori, Ured predsjednika…, još nam nisu odgovorili na njih, jedini tko je odgovorio bila je Agencija za ugljikovodike koja, pod nadležnošću Ministarstva zaštite okoliša i energetike dijeli strancima koncesije za istraživanja i eksploataciju nafte i plina na cijelom teritoriju Republike Hrvatske.

Niti dva tjedna nakon što su dodijeljene koncesije, resorni se ministar naslikavao sa svojom novom prijateljicom (foto: Ministarstvo zaštite okoliša i energetike)


Ostatak njihovog opširnog odgovora koji se svodi na dociranje kako je sve u skladu s propisima koji važe u cijeloj EU, dakle i kod nas, obajviti ćemo kada nam pristignu odgovori i ostalih nadležnih, no formulacija ‘Potresi su prirodne pojave koje nastaju duboko u unutrašnjosti zemlje i jedno s drugim nema nikakve veze’ u odgovoru o možebitnoj povezanosti nedavnih katastrofalnih potresa na Banovini je doista podcjenjivanje inteligencije građana ove zemlje.
Poslali su nam čak, da bi valjda nešto dokazali, djelomični zemljovid RH s popisom područja na kojima naftu i plin istražuje i eksploatira tvrtka Vermilion. Namjerno ili slučajno, i iz tog je zemljovida razvidno da se ne samo buši radi istraživanja, već se energenti eksploatiraju čak i na područjima koja su zaštićeni Parkovi prirode poput, primjerice, Lonjskog polja.

U ‘zaštićenom’ Parku prirode Lonjsko polje već se ruje i buši…


Zaštita Parkove prirode od mogućih zagađenja u nadležnosti je vlasti, a ista je ta vlast dozvolila strancima da ruju našim podzemljem, crpe naftu i plin.


Da podsjetimo, portal normabel.com prvi je hrvatskoj javnosti iznio činjenice o danim koncesijama, usporedio zemljovide sa ucrtanim ‘istražnim i eksploatacijskim područjima’, te ustanovio kako je i područje Banovine jedno od njih. Istražili smo i djelovanje kanadske kompanije Vermiliion i ustanovili da se služe i postupkom hidrauličkog frakturiranja, tzv frackingom, ali i da su na 2018. morali zaustaviti istraživanja i eksploataciju plina u Nizozemskoj jer je na području na kojem su radili došlo do serije snažnijih podrhtavanja tla, oštećivanja kuća, uznemiravanja stanovništva. Nismo niti u jednom trenutku tvrdili kako potresi na Banovini imaju veze s djelovanjem kanadskih naftaša, ali smo i tu mogućnost ostavili otvorenom.
Tek nakon skoro tjedan dana i neki drugi su se mediji koji, poput nas, ne pripadaju mainstream-u počeli baviti tom ‘koincidencijom’, a kada se rasprava o tome više nije mogla zaustaviti, ‘nepoznat netko’ naložio je svojim poslušnicima iz mainstream medija da preuzmu stvari u svoje ruke.
Tako je jučer novinar jednog od vodećih dnevnih listova raspalio tekst kojim se praktički svakog tko posumnja u povezanost potresa s istraživanjima i eksploatacijom nafte i plina treba proglasiti – teoretičarima zavjera!


To je ‘ladica’ u koju trpaju one koji se usuđuju misliti svojim glavama, koji se upuštaju u dublje istrage i ne prihvaćaju njihove servirane ‘istine’. U istu ladicu uvaljuju i one koji pričaju o ljudima-gušterima, ravnoj zemlji, razvijaju svoje najčešće nemoguće teorije. Misleći ove prve na taj način diskreditirati, ismijati u očima javnosti. Tko se usuđuje kazati išta o, na primjer, pandemiji koronavirusa ili cjepivima, a što nije u skladu s unaprijed serviranom istinom, po njima je ‘teoretičar zavjere’. I kao takav je neozbiljan, čudak, neuračunjiv, budala i treba ga ignorirati.

Ovo nisu teoretičari zavjera već žrtve potresa u Americi koji su izazvani upravo hidrauličkim frakturiranjem


Normabel.com je već pisao o brojnim dokumentiranim i dokazanim potresima koje je izazvao čovjek svojim djelovanjem, fizičkom intervencijom u zemljinu koru. I nenamjernom, ali i namjernom. U na više od tisuću takvih dokumentiranih slučajeva, fracking, eksploatacija plina hidrauličkim frakturiranjem, zauzima lavovski dio. Slijede ga obično rudarenje, iskorištavanje podzemnih rezervoara vode, konvencionalna eksploatacija nafte i plina…
Tako da kada vas krenu uvjeravati da potresi nemaju nikakve veze s tim postupcima, budite uvjereni – lažu vas! Lažu za račun svojih financijera, multinacionalnih kompanija, vlada…
Ponavljamo opet i nećemo prestati ponavljati to dok ne budemo imali čvrste i neoborive dokaze – ne tvrdimo da je Banovina potresom razrušena zbog toga. No sve glasnija uvjeravanja kako fracking i drugi načini čupanja energenata iz zemlje nemaju veze s potresima, u nama samo budi sve veću sumnju.