Home Naslovnica SAD zaustavile pošiljku pomoći Kubi!

SAD zaustavile pošiljku pomoći Kubi!

0
SAD zaustavile pošiljku pomoći Kubi!

Velikodušnu pomoć kineskog milijardera sa zahvalnošću su dočekali brojni narodi uključujući i Amerikance, ali SAD, su dopremu pomoći Kubancima – zabranile!

Kada je prije desetak dana kineski multimilijarder Jack Ma, vlasnik najpoznatije svjetske online trgovine Alibaba započeo realizirati najavljeno doniranje na desetke milijuna zaštitnih maski, kompleta testova na COVID-19, respiratora i druge medicinske pomoći neophodne mnogima u suzbijanju pandemije koja kosi ljude u svijetu bez obzira na rasu, religiju, državu, ideologiju…, u nebo su ga dizali i američki mediji.

‘Sada kao da svi mi živimo u istoj šumi koju je zahvatio požar i kao pripadnici globalne zajednice bili bi neodgovorni kada bi ostali unutar svojih ograda, u panici, ignorirajući tu činjenicu i ne radeći ništa. Moramo krenuti svi u akciju odmah!’, rekao je Jack Ma, prenio je CNN njegove riječi.

I Jack Ma doista je krenuo u akciju – njegova je zaklada diljem svijeta krenula upućivati teretne zrakoplove pune medicinske opreme – u brojne azijske, afričke, europske i države Latinske Amerike koje se bore s epidemijom, pa čak i u SAD gdje su razmjeri epidemije sve veći.

Dirljivi su bile poruke zahvale kineskom milijarderu, a zahvalan mu je bio i narod, virusom također pogođene Kube koja je, iako grca u siromaštvu, na početku epidemije upućivala svoje liječničke timove na ispomoć u Italiju, Španjolsku…, no sada je COVID-19 stigao i u tu 11-milijunsku zemlju gdje je još prošlog tjedna bilo potvrđeno već gotovo 300 zaraženih i sedmero umrlih, a te se brojke svakodnevno penju.

Stoga je najava kako će u Havanu sletjeti zrakoplovi s dva milijuna medicinskih maski, 400.000 kompleta za testiranje i 104 respiratora i u zemlje Latinske Amerike razveselila i Kubance, pisao je portal Cibercuba.com.

Ali…

Kuba – foto: normabel.com

‘Sankcije koje su Sjedinjene Američke Države uvele Kubi još 1962. godine, zaustavile su isporuku medicinske pomoći kubanskom narodu’, objavio je jučer newkerala.com citirajući kubanskog veleposlanika u Kini koji je potvrdio da je isporuka pomoći njegovoj zemlji spriječena od strane SAD-a:

‘Zahvaljujem osnivaču Alibabe što je imao namjeru pomoći kubanskom narodu kao i na naporima koje još uvijek ulaže kako bi njegova donacija mojoj zemlji ipak stigla na svoje odredište’, kazao je.

Tako će, zbog politike, Kuba ostati bez pomoći, dok je narod SAD-a sa zahvalnošću dočekao isporuke donirane medicinske opreme koju je u Washington uputio Jack Ma.