Home EU Sedam europskih država odbilo migrantske kvote Europske komisije – Hrvatska nije među njima.

Sedam europskih država odbilo migrantske kvote Europske komisije – Hrvatska nije među njima.

0
Sedam europskih država odbilo migrantske kvote Europske komisije – Hrvatska nije među njima.

Sedam država članica Europske unije u pismu Europskoj komisiji izrazile su svoje odlučno protivljenje ‘obaveznoj preraspodjeli migranata među državama članicama EU!
‘Višegradskoj grupi’ u kojoj su Češka, Mađarska, Poljska i Slovačka pridružile su se u tom protivljenju Estonija, Latvija i Slovenija.


U tom pismu Europskoj komisiji, Slovenija, Latvija, Estonija, Poljska, Slovačka, Češka i Mađarska jasno su poručile kako nemaju namjeru participirati u raspodjeli migrantskih kvota i umjesto toga predlažu dodatno jačanje vanjskih granica EU. Istovremeno, neke države Južne Europe, konretno Italija, Španjolska, Grčka, Malta i Cipar, zalažu se za tzv. ‘mehanizam automatske distribucije’.
‘Takvi potezi samo privlače sve više migranata’, izjavio je slovenski ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs.
Prema njegovim riječima, neprihvatljivo je da se migranti iz Afrike, preko Italije, mogu jednostavno distribuirati širom EU. U poljskom Ministarstvu unutarnjih poslova također su posebno zabrinuti zbog nametnute ‘politike solidarnosti’ i poručuju kako su nekontrolirani migracijski pokreti akutna prijetnja europskoj koheziji zbog čega je potrebno poduzeti snažne mjere protiv ilegalne migracije.
Slovenija, suočena s oko desetak tisuća migranata koji su se već zaputili prema zapadnoj Europi tzv. ‘Balkanskom rutom’, povećala je brojnost granične policije i vojske na granici još u ožujku, a prošlog je tjedna na granicu uputila dodatne snage od oko 1000 vojnika i policajaca opremljenih cijelom paletom opreme za tehničko otkrivanje – od infracrvenih kamera i kamera sa senzorima pokreta do dronova i helikoptera.
S druge, pak strane, njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas javnoj radiotelevizijskoj postaji ‘Deutschlandfunk’ izjavio je kako se njegova zemlja, koja od Hrvatske 1. srpnja preuzima predsjedanje Europskom Unijom, zalaže za provođenje reforme sustava azila EU. Dodao je i kako bi eventualno neusglasje oko dogovora svih država-članica bila ‘velika sramota’!
Gdje je Hrvatska? Očito ne među ovih sedam država. Ukoliko je razlog tome novi plan ‘Europskih migracija i Paktom o azilu’ koji je najavljen u narednih par tjedana, može se donekle razumijeti naše ne priključivanje ‘sedmorki’.
Njime se, navodno, želi pomoći oblikovanju migracija u EU, kako legalnih, tako i ilegalnih. Rubne države članice, a mi spadamo u tu grupu, zalažu se, naime, za ravnopravnu ‘distribuciju’ migranata. Time bi tzv. ‘prva država članica u koju su migranti ušli’ prestala automatski biti odgovorna za njih i umjesto toga svaka bi europska zemlja bila obavezna prihvatiti određeni broj migranata.
S druge, pak strane, najveći broj ilegalnih migranata koji ‘navaljuju’ na naš teritorij iz država koje nisu u EU – iz Srbije i BiH, prethodno su već ušle u Uniju – u Grčkoj. No Grci su se, za razliku od nas, ionako izuzeli iz već propalog ‘Dublinskog sporazuma’. Tako da bi nam se moglo dogoditi da svakog migranta koji im ‘nije perspektivan’ i kojeg se žele riješiti, a u EU je došao ‘Balkanskom rutom’, bogate zapadnoeuropske zemlje naprosto – vrate u Hrvatsku.