Home EU SKANDAL U EPIDEMIJOM KORONAVIRUSA POGOĐENOJ ITALIJI

SKANDAL U EPIDEMIJOM KORONAVIRUSA POGOĐENOJ ITALIJI

0
SKANDAL U EPIDEMIJOM KORONAVIRUSA POGOĐENOJ ITALIJI

‘Svijet je u ratu, svi protiv svih i po prvi put, bez ikakvih savezništava’, započinje tekst u talijanskom dnevnom listu ‘La Repubblica’ koji Talijanima šokiranim epidemijom koronavirusa zbog koje umiru trenutno više nego bilo koji narod na svijetu, kojima kronično nedostaje testova na virus, maski, rukavica, respiratora…, donosi još jedan šok: 500.000 Italiji toliko potrebnih testova na COVID-19 koje je proizvela tvornica u Bresciji, američka je vojska kamionima odvezla u NATO bazu Aviano, utovarila u vojni transportni zrakoplov i odvezla u Sjedinjene države!

Screenshot Twittera s profila @MarcusReports od 16.03.2020.
Obrisana Twitter objava @MarcusReports izvor: Screenshot s Twittera

‘Amerika slavi dolazak tovara od pola milijuna testova na COVID-19. Impresivan broj – u našoj zemlji od izbijanja epidemije proizvedeno je samo nešto malo više od 100.000 testera. No ta pošiljka od pola milijuna koja je stigla u Ameriku došla je iz američke vojne baze u Avianu! Da, u Italiji je postojala velika rezerva dijagnostičkih testova, uskladištena tek nekoliko desetaka kilometara od epicentra epidemije! Dijagnostičkih testova koji nam očajnički trebaju kako bi zaustavili širenje boloesti, no nismo ih imali!’, piše nadalje novinar ‘La Repubblice’ Gianluca Di Feo.

Skandal je u Italiji izbio kada je na Instagramu objavljena ta informacija sa fotografijom unutrašnjosti američkog vojnog transportnog zrakoplova C-17 napunjenog kontejnerima s dijagnostičkim testovima. Ubrzo je ta objava izbrisana s Instagrama, no ‘duh je pušten iz boce’

Glasnogovornik Pentagona tako je bio, nakon novinarskih upita iz Italije prisiljen prenijeti izjavu generala Paula Friedrichsa iz američkog zapovjedništva saniteta:

‘Više je elemenata zbog kojih smo uzeli testove’, rekao je navodeći kako će testovi biti iskorišteni da bi se testiralo ljude na virus (!?), no nije izrijekom rekao od kuda su dopremljeni. Dodao je i kako je ovaj potez američke vojske ‘svijetli primjer kako države mogu zajednički odgovoriti na globalnu prijetnju!’   

No tih je pola milijuna testova odvezenih vojnim transportom u Ameriku proizvedeno u Italiji! Državi najpogođenijoj eksplozijom virusa COVID-19! Proizvela ih je kompanija ‘Copan Diagnostic’ u gradu Brescia koji je u središtu epidemije!

Američki veleposlanik u Italiji Lewis Einsenberg potvrdio je sve za ‘la Repubblicu’ –  izjavio je kako su oduševljeni jer je ‘Copan Diagnostic’  stanju proizvoditi testove za potrebe svoje države, ali i za izvoz.

‘Privatni sektor u Italiji doprinosi tako spašavanju ljudskih života u svijetu! Čestitam vam na tome!’, poručio je šokiranoj talijanskoj javnosti dodavši kako SAD nastavlja s nabavkom dijagnostičkih testova iz Italije, sukladno svojim potrebama!

Autor teksta pita se je li Amerika talijanskoj kompaniji naprosto dala ponudu ‘koja se ne može odbiti’. Dodaje i kako je Bijela kuća pokušala otkupiti, ekskluzivno za SAD, cjepivo protiv COVID-19 koje još testira njemački laboratorij ‘CureVac’, no preuzimanje patenta u posljednji je trenutak spriječila EU.

Iz kompanije ‘Copan Diagnostic’ stiglo je tek suho priopćenje:

‘Svašta se događa pod suncem. Mi nismo bili dužni o ovom izvijestiti talijanske vlasti, mi proizvodimo proizvode koje prodajemo na slobodnom tržištu!’

Prilično arogantno su dodali kako mogu proizvesti dovoljno testova za Italiju, a transport iz vojne baze Aviano vojnim zrakoplovom objasnili su time da američka privatna kompanija kojoj su prodali testove nije uspjela organizirati komercijalni let CARGO zrakoplovom, pa su im u susret izašli iz USAF-a.