Home Naslovnica STANOVNICI PROPALOG KALIFATA ŽELE NATRAG KUĆI

STANOVNICI PROPALOG KALIFATA ŽELE NATRAG KUĆI

0
STANOVNICI PROPALOG KALIFATA ŽELE NATRAG KUĆI

Teroristi se vraćaju natrag u Europu.

U kampu Al Hawl koji kontroliraju snage SDF-a nalaze se zarobljeni borci ‘Kalifata’ i njihove obitelji. Mnogi od njih su u Siriju i Irak otišli iz Europske unije. Sada žele natrag.

Al Hawl, gradić na istoku Sirije prije 4 i pol godine očišćen je od džihadista, a tamo je tada bio i reporter portala normabel.com

‘Kada je odbijen moj zahtjev za povratak državljanstva, cijeli se moj svijet raspao na komadiće. Posebno zbog načina na koji sam o tome obaviještena – nisam o tome dobila službenu obavijest od predstavnika vlasti već su mi to javili novinari’, ogorčeno govori Shamima Begum, danas dvadesetogodišnja žena koja je ‘zapela’ u kampu Al Hawl u Siriji, blizu iračke granice, jedna od mnogih ISIL-ovih nevjesti koje ovdje s njom dijele sličnu sudbinu.

‘Nisam nikada napravila ništa protuzakonito u Velikoj Britaniji, prije nego što sam otišla u Siriju kako bih sudjelovala u stvaranju Islamske države’, govori u šoku.

Nije za to možda bilo ni prilike, budući da je Begun, do prije pet godina školarka iz Londona, petnaestogodišnja tinejdžerica, 2015. godine riješila napustiti Veliku Britaniju i skrasiti se uz svog muža Yaga Riedijka, tada 23-godišnjeg borca terorističke vojske ISIL-a, rođenog Nizozemca koji se preobratio na islam. Nisu se osobno poznavali prije toga, no vjenčali su se samo desetak dana nakon njenog dolaska.

Riedijk također zarobljen očekuje kako će Nizozemska, njegova domovina prije Islamske države, sada poduzeti sve kako bi se on s obitelji vratio kući.

Mladi bračni par ima, čini se, veće šanse pronaći svoj novi dom u njegovoj, nego u njezinoj zemlji rođenja.

I u susjednu nam se BiH vraćaju bivši borci Islamske države, žene i udovice i djeca. Nedavno je tako iz Sirije u BiH deportirano šest žena sa dvanaestero djece, te sedam muškaraca.

I oni su bili zarobljeni i smješteni u kampu Al Hawl, južno od istoimenog grada koji je prije tek nekoliko godina bio pod kontrolom ISIL-a. Sve dok borci SDF-a, većinom Kurdi, nisu u studenom 2015. godine, oslobodili taj grad, a tijekom borbi s ISIL-ovcima i u oslobađanju i ‘čišćenju’ Al Hawla pridružila im se i moja malenkost. U borbama su, rame uz rame s ratnicima bile i ratnice, mahom Kurdkinje. Neke od njih su u tim borbama izgubile živote.

Britanka Shamina je, u to vrijeme, već bila prvi put trudna sa svojim hrabrim ratnikom Yagom koji je, možda, sudjelovao u tim istim borbama, samo sa suprotne strane od moje.

Tada se čistila kuća po kuća, ulica po ulilca. Klasično. Prvo ručna granata kroz prozor, zlu ne trebalo, pa rafali na slijepo unutra ako granata nije odradila posao. U nekim smo kućama pronalazili mrtve borce ISIL-a, neke, netaknute i uređene bile su nakićene skrivenim eksplozivnim napravama… Kada sam s kurdskim borcima došao u središte Al Hawla, ispred osnovne škole, odmah do ulaza na školsko igralište, ugledao sam neobičnu metalnu konstrukciju.

‘Tu su vezali lancima one koji im nisu bili po volji – kršćane, šijite, zarobljenike, ali i one koji bi se ogriješili o šerijatske zakone. Bez vode i hrane, jadnici bi danima umirali vezani na toj konstrukciji, ptice su ih žive čerupale, dok su djeca dolazila i odlazila u školu, prolazeći pokraj njih. Žrtvama je to bila kazna, smrtna, a djeci dodatno školovanje’, objasnio mi je kurdski borac o čemu se radi. Zamišljao sam jezive scene i je li među tom djecom bilo i one koja se danas vraćaju u europske države, pa i u naše susjedstvo? Jesu li ih do te škole dovodile majke koje sada, malo dalje, zarobljene kukaju i žele se vratiti u ‘svoj’ London, Amsterdam, Pariz, Sarajevo…

Shamima neće po svoj prilici tako skoro do Londona budući da joj je britansko državljanstvo oduzeto, a državljanstvo Islamske države i njihova putovnica baš joj više i nije od neke koristi.

Iz Ministarstva vanjskih poslova Velike Britanije rečeno je da može, eventualno, otići za Bangladeš, od kuda su u Veliku Britaniju uselili njezini roditelji. Iako joj niti to i nije neka opcija budući da ju tamo vjerojatno čeka smrtna kazna koja je u toj državi na snazi, a dosuđuje se upravo za terorizam.

No uspije li Yago u svom naumu da se vrati u Nizozemsku s obitelji, svi će zajedno s putovnicama EU nesmetano uskoro putovati unutar Europe. Možda već ovog ljeta cijela obitelj dođe ljetovati na našu obalu.

I dok Shamima skrušeno priznaje kako je njen odlazak u Siriju bila mladenačka pogreška, a Yago, pak, kako se razočarao u Kalifat, mnoge druge ‘kalifatske nevjeste’ na društvenim se mrežama hvale kako će osvetiti svoje najbliže, a djecu odgojiti u duhu Islamske države.

No još uvijek su Al Hawl kampu, kod grada koji su svojedobno pretvorili u pakao na zemlji za sve one koji ne misle poput njih.