Home EU SUKOBI MIGRANATA S POLICIJOM NA OTOKU LEZBOSU TREBALI BI ZABRINUTI I NAS

SUKOBI MIGRANATA S POLICIJOM NA OTOKU LEZBOSU TREBALI BI ZABRINUTI I NAS

0
SUKOBI MIGRANATA S POLICIJOM NA OTOKU LEZBOSU TREBALI BI ZABRINUTI I NAS
Izbjeglički kamp - Lezbos Grčka || autor: normabel.com

Grčki turistički raj koji je pretvoren u pakao čeka i Hrvatsku

Izvor: VOA News / Reuters – putem Youtube-a

Grcima je izgleda, prekipjelo – proteklog tjedna na otoku Lezbosu, jednoj od prvih ‘EU’ postaja na ‘Balkanskoj ruti’ kojom migranti s Bliskog istoka, Pakistana, Afganistana, Bangladeša…navaljuju u Europu izbili su sukobi između migranata i grčke policije, donosi Ekathinerini.  

Nekoliko tisuća njih izašlo je iz migrantskog kampa Moria i navalilo u grad Mytilene prosvjedujući protiv uvođenja strožih mjera koje je najavila novoizabrana desna vlada desnog centra premijera Kyriakosa Mitsotakisa.

Prosvjedi, naoko spontani, čini se da su bili dobro strateški isplanirani. Naime, rulja je probijala kordone policije koja im se našla na putu u grad, jedna je grupa zapalila požare u području nedaleko od elektrane Public Power Corporation, navukavši specijalce i vatrogasce na to mjesto, dok je druga uspjela doći do središta Mytilena, gdje su zauzeli središnju gradsku prometnicu koja vodi do luke i postavili šatore ispred gradskog kazališta u centru najvećeg grada na otoku.

Prošlog studenog, grčki premijer Kyriakos Mitsotakis, koji vodi vladu desnog centra koja je izabrana u srpnju, najavio je da će njegova vlada povećati sigurnost na granici i uspostaviti pooštrenu kontrolu nad centrima zadržavanja migranata.

Kada sam prije nekoliko godina na Lezbosu istraživao migrantsku rutu, načine na koje dolaze, tko je sve uključen u tu operaciju seobe naroda i kako lokalno stanovništvo, već tada, trpi posljedice najezde, na Lezosu je još uvijek bilo relativno mirno. No bilo je pitanje trenutka kada će sve eksplodirati. Uništeno gospodarstvo, potpuno razvaljen turizam na jednom od, za turiste najatraktivnijih grčkih otoka, zarazne bolesti, kriminal i nasilje, tada su se tek nazirali.

U kampovima na Lezbosu i Samosu izgrađenim za smještaj sveukupno 6000 ljudi, od kraja prošle godine natrpalo ih se u njih više od 30.000!

Svi oni na Lezbos i Samos dolaze s teritorija Turske odakle ih brodovima prevoze krijumčari koje turske vlasti toleriraju. Modus operandi objasniti ću u jednom od skorih, opširnijih tekstova, no svi oni koji su sada na tim otocima zapravo, preko Grčke, Makedonije, Srbije i Bosne, namjeravaju se dočepati zapadne Europe, ponajviše Njemačke, Švedske, Francuske…

Preko Hrvatske, naravno.

Najveći problem po nas u tome, uz sve opasnosti od kriminala, terorizma i zaraza jest taj što će Republika Hrvatska, kada i ako se ovi ikada dočepaju svojih odredišta, pa ih od tamo krenu vraćati, biti novi, veliki Lezbos. Naime, prema ‘Dublinskom sporazumu’, po kojem se migranti kojima se ne odobri azil vraćaju u državu u koju su prvo ušli na teritorij Europske unije, Hrvatska – ‘mala zemlja za veliki odmor’, mogla bi postati najveći migrantski kamp na svijetu! Jer, Grčka se još odavno, isključila iz Dublinskog sporazuma. Za razliku od Hrvatske, čiji vlastodršci poslušno, poput dobro dresiranih psića, ispunjavaju naredbe svojih gospodara iz Brisela.