Home Hall of Shame - Croatia ‘Šuma Striborova’ Krešimira Macana

‘Šuma Striborova’ Krešimira Macana

0
‘Šuma Striborova’ Krešimira Macana

‘Ugledni hrvatski poslovni savjetnik specijaliziran za krizno komuniciranje, strateško komuniciranje i društvene medije’, kako Krešimir Macan titulira sam sebe, a tako ga predstavljaju i mainstream mediji, u emisiji ‘Otvoreno’ HRT-a izazvao je skandal kada je, nakon što je demonstrativno napuštajući studio saborsku zastupnicu Karolinu Vidović Krišto javno nazvao ‘spodobom’.

Krizni komunikator na svom facebook profilu nastavio je svoj križarski rat


Samo Macanovo demonstrativno napuštanje emisije koja se emitira uživo nije ništa novo – emisije uživo napuštali su i, primjerice, zastupnici Ivan Pernar i Veljko Kajtazi, no ni jedan od njih nije ‘ugledni komunikacijski stručnjak specijaliziran za krizno komuniciranje’, pa ih je možda zbog toga lakše razumjeti.
Priča je, uglavnom, poznata široj javnosti, no za one rijetke koji još uvijek ne znaju o čemu se radi, tu je transkript ‘spornog’ dijela diskusije koja je, zapravo, kulminirala nakon verbalnog okršaja Karoline Vidović Krišto i Arsena Bauka, da bi se u nju ‘viteški’ uključio ‘komunikacijski stručnjak’, a kako je prenijela ‘Slobodna Dalmacija’:
‘Ajde još malo hračnite’, izgubio je živce komunikacijski stručnjak Krešimir Macan.
‘Ja ne hračkam’, kazala je Vidović Krišto koja je Macanu zamjerila što je prekida.
‘Prekidam Vas jer Vas ne želim slušati’, rekao je Macan, na što mu je ona dobacila da ako ne želi slušati, može napustiti emisiju. Macan ju je poslušao, ustao i na izlasku iz studija glasno dobacio:
‘S ovom spodobom ne želim sudjelovati u emisiji!’
Emisija je nastavljena bez njega, Karolini Vidović Krišto voditelj emisije nije se ispričao zbog divljačkog, primitivnog istupa gosta kojeg je pozvao, a on sam će kasnije izjaviti kako se ‘nema namjeru ispričavati ni za što’. Dapače, ‘ugledni hrvatski poslovni savjetnik specijaliziran za krizno komuniciranje, strateško komuniciranje i društvene medije’ nastavio je s mahnitim vrijeđanjem po mainstream medijima, a u svojoj histeriji, tj. ‘kriznom komuniciranju’ odlučio se za zacijelo jedan od glupljih ‘spinova’ iz svog bogatog asortimana:
Karolinu Vidović Krišto usporedio je s književnim likom Ivane Brlić Mažuranić, ‘ženom-gujom’ iz bajke ‘Šuma Striborova’. E sad, pitanje je je li Macan uopće ikada pročitao tu bajku, a ako jest, očito nije shvatio o čemu u njoj radi. Naprosto, bilo mu je zgodno dodatno uvrijediti Karolinu Vidović Krišto, pa mu se formulacija ‘žena-guja’ učinila prikladnom. Tužno je i da mu ni svi oni koji su poslušno prenosili to njegovo verbalno divljaštvo nisu skrenuli pažnju na činjenicu da je, ako se incident na HRT-u na bilo koji način uspoređuje s tom pričom – ‘žena-guja’ u stvari upravo on.
Naime, ako se netko ne sjeća te priče – zla zmijurina pretvorila se u lijepu ženu i zavela mladića, te ga stala okretati protiv njegove majke. Majci je bilo jasno da je riječ o zmiji koja se pretvara da je ljupka djevojka, i da joj je stvarna namjera upropastiti njenog sina, no nije mu to mogla dokazati. Tu su joj u pomoć priskočili ‘Domaći’, mitska stvorenja, a jedan od njih – Malik Tintilinić, dosjetio se kako će natjerati ‘ženu-guju’ da se razotkrije, da pokaže kako je u stvari zmija, a ne žena: starici je donio svračjih jaja da ih pdmetne pod koku nesilicu, a kada se izlegnu mali svračići, ‘žena-guja’ čim ih ugleda neće moći kontrolirati svoju zmijsku narav. Tako i bi.
U ovoj našoj priči s HRT-a, izlegli svračići bili su, zapravo, Karolina Vidović Krišto. A iza fasade ‘uglednog poslovnog savjetnika’, ‘političkog analitičara’, ‘strateškog komunikatora’, probio se zmijski jezik razotkrivši o kome se zapravo radi.
Da je bilo koji pučkoškolac pokušao u svom sastavku objasniti ‘Šumu Striborovu’ onako kako ju pokušava podvaliti Krešimir Macan, dobio bi jedinicu. No Macan je dobio medijski prostor kao da je u cijeloj priči on nevina žrtva. Odmah se priča dodatno zaspinala – nekoliko uvredljivih poruka koje dobio na Facebook, predstavio je kao linč na njegov lik i djelo, kolekcija njegovih šarenih hlaća postala je vijest, a nakon početne zbunjenosti, obožavatelji njegovog lika i djela u medijima krenuli su u operaciju ‘kriznog komuniciranja’ koje se svelo na naslove tipa: ‘Macan je pogriješio, ali…’. Iza ovog ‘ali’ slijede traktati o tome kako je, zapravo, Karolina Vidović Krišto dobila što je zaslužila.
Nitko od inače uvijek budnih zaštitnica i zaštitnika ženskih prava nije se oglasio. A ni ‘ugledni hrvatski poslovni savjetnik’ na svom facebook profilu ne posustaje već vrijeđa zastupnicu sve žešće.
Pokušavam zamisliti sličnu situaciju i njen medijski odjek. Npr., u studiju HRT-a uživo general Glasnović izvrijeđa zastupnicu Radu Borić ili Anku Mrak Taritaš, nazove ju spodobom i demonstrativno ode iz emisije… Medijski be dušebrižnici skočili na zadnje noge vrišteći, zaštitnici ženskih prava ispisivali bi plahte teksta pljujući žuć… No Macan… On izgleda ima poseban status u hrvatskim mainstream medijima. Ipak je on vlasnik PR agencije ‘Manjgura’, nije to bilo što. Ima i kolekciju hlaća u raznim bojama i terenca s registracijskom pločicom na kojoj je umjesto broja ispisano njegovo prezime…

Viđe mene, nu viđe mene…


Inače, njegova PR agencija osim svim navedenim, bavi se i ‘brifiranjem novinara’, ‘organizacijom i pripremom intervjua’. Stoga, kada vidite tekstove ili priloge koje su odradili dobro ‘brifirani novinari’ ili kada pogledate ili pročitate neki intervju koji je ‘organiziran i pripremljen’, biti će vam jasnija blagonaklonost mainstream medija prema vlasniku agencije.