Home Naslovnica ‘Sveznajuća’ Greta postala ekspertica za koronavirus

‘Sveznajuća’ Greta postala ekspertica za koronavirus

0
‘Sveznajuća’ Greta postala ekspertica za koronavirus

Mainstream mediji obično imaju ‘eksperte za sve’. Kod nas će tako za bilo koju temu – od nikad završenog Drugog svjetskog rata, o migrantskoj krizi, ekonomiji, stanju na Bliskom istoku, aktualne političke situacije ili nogometa, pozivati uvijek jedne te iste ‘analitičare’.  

Onda imamo situaciju da o stanju u Kašmiru, na granici Pakistana i Indije ‘kompetentno’ govori lik koji nije od središta Zagreba otišao dalje od Beograda, Budimpešte ili Ljubljane, dok ga nisu pozvali u emisiju i rekli mu temu bio je uvjeren da je Kašmir samo skupa vuna od koje se rade još skuplji kaputi, pa u taksiju gugla dok se vozi prema TV-u. O nogometu eseje piše tip, koji je ekspert i za politiku, naravno, kome se nogometno iskustvo svodi na to da su ga dečki u kvartu koristili kao stativu, no ukoliko je potrebno, napisati će i recenziju restorana, pisati o vinima, jedrenju, svemirskim letovima…

No američka globalna TV postaja CNN u posebnoj emisiji ‘Koronavirus – činjenice i strahovi’, uz relevantne sugovornike poput 71-godišnje Kathleen Sebelius, bivše ministrice zdravstva SAD-a i Richarda Bessera, šezdesetogodišnjeg liječnika, bivšeg direktora Centra za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti (oboje su na tim visokim dužnostima bili za mandata bivšeg predsjednika Obame, no CNN ionako još uvijek ne može prihvatiti da je predsjednik SAD.a Donald Trump), pozvana je i nova svjetska ekspertica za pandemiju koronavirusa, švedska, kako su je do sada nazivali, aktivistica za zaštitu okoliša, sedamnaestogodišnja Greta Thunberg koja s ‘kolegama’ ravnopravno raspravlja o pandemiji.

Već sama najava emisije u kojoj će Amerikancima ‘posvuduša’ Greta govoriti o virusu COVID-19 izazvala je eksploziju sprdanja na društvenim mrežama.

‘Ona nije stručnjakinja ni za pitanja okoliša i klimatske promjene, no svejedno ju se svaki put konzultira kao eksperta. Sada je postala i epidemiolog?’, pita se jedan od stotina tisuća sudionika diskusija na twitter-u. Druga tviterašica pak zaključuje:

‘Nekvalificirani ljudi pojavljuju nam se na ekranu svakodnevno laprdajući o temama za koje nisu kompetentni, ali Greta Thunberg o pandemiji koronavirusa na CNN-u je ipak previše…’

Gretu, naravno, to sve ne uzbuđuje previše. Dijete koje je iskorišteno kao PR proizvod određenih grupacija, pa se sada, nakon klimatskih promjena, prebacila se na zdravstvo, samo je lakonski prokomentirala razloge za svoj novi angažman:

‘Baš isto kao i klimatske promjene i pandemija koronavirusa ugrožava prava djece. Ona utječe na djecu sada, a utjecati će i u budućnosti, iako su njome najpogođenije rizične grupacije stanovništva…’, mudro je kazala Greta Thunberg koju je, kao eksperta nedavno konzultirao i hrvatski ministar okoliša i energetike, pa sada očekujemo i da bi se mogla, uz ministra Beroša uskoro pojaviti i na konferenciji za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Nego, što je s Avom Karabatić?