Home EU TALIJANI SE ‘ZAHVALJUJU’ EUROPSKOJ UNIJI I SAD-u

TALIJANI SE ‘ZAHVALJUJU’ EUROPSKOJ UNIJI I SAD-u

0
TALIJANI SE ‘ZAHVALJUJU’ EUROPSKOJ UNIJI I SAD-u

Po društvenim mrežama Italijom kruži video pod nazivom ‘Talijanski ponos’ u kojem se Talijani, koji su u Europi, ali i u svijetu najviše, sukladno broju stanovnika, pogođeni pandemijom koronavirusa, ‘zahvaljuju’ svjetskim liderima, posebice aktualnim ‘saveznicima’.

Podsjećajući na svoju tradiciju, kulturu, na slavne Talijane koji su zadužili čovječanstvo kroz povijest, poručuju i da ‘virus ne poznaje granice i pogađa sve!’.

Video koji je preplavio Italiju ‘potpisuje’ tek jedna djevojka, Talijanka.

Video pogledajte na linku, a prijevod teksta donosimo u nastavku:

‘Hvala vam – dragi  Macron, hvala vam gospođo Merkel, hvala vam što ste nas napustili u trenutku kada nam je trebala pomoć. Hvala što ste negativno odgovorili na našu molbu da nam pošaljete obične medicinske maske i ostali medicinski materijal, kako bi smo se borili protiv širenja virusa. Znate, mi bi smo vam to platili!

Mi smo Talijani! Zanatalije, ruku uprljanih od rada, siromasni , nismo baš disciplinirani, često komični, bučni, muzikalni, neki od nas su i mafijaši…

Ali, da znate: Mi Talijani smo vam gradili puteve, škole, stvorili smo pismo, latinicu, kojom se vi i danas koristite objasnili zakone i pravo…Mi, Talijani smo tvorci umjetnickih dijela, kojima ‘punite’ vaše galerije i muzeje… Dvije trećine svjetske umetničke i kulturne baštine je kod nas, u Italiji. Naša umjetnost i kultura temelj su i naše, ali i vaše civilizacije. Stvarali smo ljepotu, umjetnost, geografiju, ekonomiju…  Tvorci smo i mozzarele i parmezana, pršuta i lazanja, pizze i raviola, sladoleda, špageta… Mi, Talijani donijeli smo vam vinovu lozu u Francusku…

Gospodine Trump, gospodine Johnson, hvala vam sto ste nas izolirali, umesto da ste nam pomogli. Gospodine Trump, znate li uopće tko je otkrio Ameriku? Podsjecam vas da nije bilo tog Talijana, sada bi bili u zemlji svojih predaka i gladovali, a ne sjedili u Bijeloj kući.

Gospodine Johnson podsjecam vas da se sreca vase nacije,  bazira na dozvoli za upotrebu zastave Svetog Giorgia od Genovske Republike vasoj floti, u borbi protiv pirata i bez koje biste bili ‘pometeni’ od Saracena. Naucili smo vas čak i navigaciji…

Svima vama: Kad telefonirate, sjetite se da je telefon izumio Talijan, Antonio Meucci. Talijan Guglielmo Marconi izumio je radio i televiziju…

Znate, Talijani su bili i Kolumbo, Marko Polo, Leonardo da Vinci, Tiziano, Rafaelo, Dante, Cezar, Oktavian, Giotto, Michelangelo, Bernini, Galileo, Aurelio, Tito Flavio Vespasiano…

Najdraži  naši, kad čujete ime Italija, trebali bi skociti na noge i spustiti skromno glave, i biti svjesni porijekla zapadne civilizacije. Kad vas trazimo pomoc, trebali bi trcati da nam pomognete, jer ako svijet unazadite na srednji vijek, ne znam da li će nam ponovo uspijeti ‘poroditi’ civilizaciju.

Molimo vas, kada obilazite vaše galerije i muzeje, zaobiđite umjetnicka dijela koja su stvorili Talijani. Vjerujte, posjete muzejima biti će vam puno kraće.

Izbjegnite posjetiti našu Italiju, najljepšu zemlju na svijetu. Zabili ste nam nož u leša! Otvorenih ćemo ruku ugostiti samo one  koji su nam u trenutku, kada nam je najteže, pomogli.

Unistili ste jadnu Grčku, vašim financijskim malverzacijama, pokušali isto s nama, ali za sada niste uspjeli…

Možda ste u epidemiji koronavirus koja nas uništava sada ugledali novu priliku da nas porobite?

Ali u svojoj kratkovidnosti niste razmišljali da virus ne poznaje granice. Pogađa sve! Pa i vas…

Da ste nam pomogli jucer, u pokusaju da suzbijemo epidemiju, umjesto da nas uvrijedite i ponizite, danas mozda ne bi plakali za vašim umrlima, Vaš egoizam pokazuje koliko ste, zapravo, mali.

Hvala vam.’

#iorestoacasa