Home Izdvojeno Trumpov dekret: stop cenzuri na društvenim mrežama! ‘Fast-check’ – parazitima došao je napokon kraj!

Trumpov dekret: stop cenzuri na društvenim mrežama! ‘Fast-check’ – parazitima došao je napokon kraj!

0

‘Sukladno predsjedničkim ovlastima koje su mi dodijeljene Ustavom i zakonima Sjedinjenih Američkih Država, zapovijedam sljedeće:
Sloboda govora temelj je američke demokracije. Utemeljitelji naše države zaštitili su ovo sveto pravo Prvim amandmanom Ustava. Sloboda izražavanja i raspravljanja ideja je temelj svih naših prava kao slobodnog naroda’ – stoji na početku ‘Izvršne zapovijedi o spriječavanju online cenzure’ objavljene sinoć na službenoj stranici Bijele kuće, a koju potpisuje predsjednik SAD-a Donald Trump!
Američki predsjednik u izbornoj godini, tako, zadaje težak udarac ‘podizvođačima radova’ tzv. ‘Duboke države’, raznim organizacijama koje pod krinkom brige za istinito informiranje i borbe protiv lažnih vijesti, zapravo, rade najcrnju cenzuru kakve se ne bi postidjeli ni u nacističkoj Njemačkoj ili staljinističkom SSSR-u.

Nekada su se bar namučili s paljenjem vatre, danas je dovoljno pritisnuti tipku na tipkovnici


‘Jer moćne, velike web platforme poput Twittera i Facebooka, kao sredstvo slobodnog protoka mišljenja i ideja, ne bi trebale ograničavati slobodu govora! Društvene mreže, složio se s time i Vrhovni sud, mogu biti možda najmoćniji mehanizmi koji su dostupni građaninu koji želi da se čuje njegov glas’, stoji, između ostalog, u Trumpovoj zapovjedi.
Nadamo se da će ovaj potez američkog predsjednika napokon stati na kraj i sličnim kvazi-istinoljpcima izvan SAD-a koji su se namnožili poput pijavica u močvari i hraneći se novcem koji im pristiže od novca poreznih obveznika i često suspektnih zaklada i organizacija, provode cenzuru na internetu uništavajući svakog onog tko se usudi izaći iz njihovog zadanog ‘koridora mišljenja… Oni imaju nekontroliranu moć cenzure, izrade, prikrivanja ili izmjene bilo kojeg oblika komunikacije između pojedinaca i velike javne publike’, stoji u Trumpovom dekretu.
Tiče se to svakako i notornog ‘Faktografa’ koji djeluje na području Hrvatske, samoproglašenog ‘medija’ koji je utemeljilo Hrvatsko novinarsko društvo i GONG – navodna ‘nestranačka nevladina udruga’, da bi se vrlo brzo HND strateški povukao iz tog mutnog projekta u kojem formalno sudjeluje tek sedmero aktivista, a kroz koji se provlaće stotine tisuća dolara. Oni sami za sebe kažu:
‘Faktograf.hr trudi se biti relevantan neprofitni medijski prostor na kojem će se politički život u Hrvatskoj obrađivati u maniri profesionalnog i etičnog novinarstva, lišenog utjecaja raznih partikularnih interesa. Ideju za pokretanje fact-checking online medija smo dobili i prilagodili je hrvatskim uvjetima iz brojnih svjetskih primjera sličnih neovisnih internetskih sajtova. Uzor u tome svakako su nam stranice kao što su PolitiFact, FactCheck ili Fact Checker The Washington Posta, a u početnim koracima pomagali su nam kolegice i kolege s regionalnih fact-checking portala Istinomjer.ba i Istinomer.rs.’
U stvarnosti Faktograf, koji je javno objavio iznose kojima su financirani samo do konca 2018. godine, selektivno odabire online medije koji su suprotni stavovima ‘članova tima’, odnosno stavovima onih koji ih financiraju, te im onemogućava normalan rad.

Cenzori se trude se zatrti sve što ne odgovara njihovom zadanom ‘koridoru mišljenja’


Konkretan primjer je i ovaj portal kojem su ograničili vidljivost i dijeljenje određenih sadržaja na društvenoj mreži Facebook koja je na ovom području najpopularnija i time, izravno, utjecali na posjećenost portala, dakle i na eventualnu zaradu. Formulacije kojima su argumentirali svoje intervencije bi čak i nekog neskolonog našem portalu i materijalima koje objavljujemo, morale izgledati potpuno besmisleno.
Npr.: ‘Valdecova interpretacija događaja ulovljenih na snimci je moguća, ali teško je utvrditi je li činjenično osnovana. Ista se snimka može promatrati i na drugi način pa zaključiti da osobe na snimci pokušavaju pomoći djeci nadraženoj suzavcem’, objašnjava urednik Faktografa Petar Vidov zašto je njegov ‘relevantni neprofitni medij’ kojem je Facebook dodijelio ovlasti da cenzurira hrvatski medijski prostor, cenzuriranje teksta ilustriranog video snimkom na kojoj se vide migranti koji s turske strane granice, pokušavajući se na silu probiti u Grčku, donose djecu, guraju im glave u dim, pa ih prestravljene i uplakane trčeći nose natrag do žice iza koje stoje spremni snimatelji.
‘Faktograf.hr neovisnom provjerom nije uspio utvrditi gdje je točno snimka nastala, niti želimo spekulirati što točno prikazuje. A oba tumačenja u ovom slučaju – i Valdecova tvrdnja da migranti zloupotrebljavaju djecu, i tvrdnja da snimljeni migranti zapravo pomažu djeci – utemeljena su na spekulacijama koje nije moguće definitivno potvrditi činjenicama i dokazima’, zaključuje urednik P.V. slučaj kojim je tekst s portala ‘normabel.com’ maknut s Facebook-a!
Za fotografiju koja ilustrira povezanost suspektne organizacije ‘Bijele kacige’ koja je djelovala u Siriji i na temelju čijih su konstruiranih i falsificiranih ‘vijesti’ mainstream mediji na zapadu ‘formirali’ javno mnijenje o zbivanjima u toj zemlji, a zbog koje je ‘normabel.com’ također sankcioniran na Facebook-u nakon Faktografove intervencije, P. V. kaže:
‘Bijele kacige su dobrovoljna organizacija koja pomaže žrtvama rata u Siriji otkad su osnovani 2014. godine. Nismo uspjeli pronaći dokaz autentičnosti Valdecove fotografije pa je stoga važno istaknuti da su Bijele kacige već godinama meta propagandne kampanje koju protiv njih vode režim sirijskog diktatora Bašara al-Asada i njegovi ruski saveznici’.
Nisu, dakle, ‘uspjeli pronaći dokaz autentičnosti Valdecove fotografije’, a ako ‘giganti istraživačkog novinarstva’ iz svoje tople redakcije nisu uspjeli pronaći dokaz, znači da i fotografija i tekst moraju biti nedostupni široj javnosti. Za svaki slučaj.
Inače, za svaki slučaj, Valdec je tijekom rata u Siriji i Iraku protiv ISIL-a u tri navrata izvještavao i to s prvih crta bojišnice. I to s nekoliko međusobno suprotstavljenih strana. Nisam, doduše, imao zadovoljstvo boraviti na strani ISIL-a ili Al Nusre s kojima su, po Faktografu ‘dobrovoljna organizacija’ Bijele kacige bili u harmoničnom odnosu.
Primjera je puno. Prije neki je dan portal Logično.com je objavio tekst pod naslovom: Namamili smo u zamku Faktograf, umreženu “aktivističku zločinačku organizaciju”, u kojem razotkriva na konkretnom primjeru ‘modus operandi’ tog ‘medija’ koji sam priznaje kako je ‘djelomično financiran kroz potporu Američkog veleposlanstva u Zagrebu, te kako je njegovo osnivanje uz ostale, podržalo i Državno Tajništvo sjedinjenih Američkih Država.
Jučerašnjim Trumpovim dekretom objavljenim na web stranici Bijele kuće, posve će se sigurno baviti i sam Faktograf, a ne sumnjamo kako će ga napasti i hrvatski mainstream koji još uvijek ne može preboljeti činjenicu da u Ovalni ured nije zasjela njihova ljubimica Hillary Clinton.