Home Hrvatska VLADA RH DAJE PREDUJAM OD 19 MILIJUNA KUNA TVRTKI OSNOVANOJ PRIJE TRI I POL MJESECA ZA ZAŠTITNE MASKE IZ KINE, DOK KINA ŽELI HRVATSKOJ BESPLATNO DONIRATI MASKE!

VLADA RH DAJE PREDUJAM OD 19 MILIJUNA KUNA TVRTKI OSNOVANOJ PRIJE TRI I POL MJESECA ZA ZAŠTITNE MASKE IZ KINE, DOK KINA ŽELI HRVATSKOJ BESPLATNO DONIRATI MASKE!

0
VLADA RH DAJE PREDUJAM OD 19 MILIJUNA KUNA TVRTKI OSNOVANOJ PRIJE TRI I POL MJESECA ZA ZAŠTITNE MASKE IZ KINE, DOK KINA ŽELI HRVATSKOJ BESPLATNO DONIRATI MASKE!

Na teret Proračunske zalihe Državnog proračuna RH za 2020. godinu Vlada RH će, odlučeno je na jučerašnjoj telefonskoj sjednici, tvrtki ‘Medical and pharm trading’ d.o.o. iz Pule isplatiti predujam u iznosu od gotovo 19 milijuna kuna za nabavu zaštitnih maski za sprečavanja širenja bolesti COVID-19, priopćeno je iz Vlade RH.

Tvrtka ‘Medical and pharm trading’ d.o.o. osnovana je 27. studenog prošle godine, dakle nema još nikakvog financijskog izvješća, no unatoč tome Vlada RH odlučila joj je isplatiti predujam od 18.937.500,00 kuna za nabavku maski. Predujam. Znači to i nije konačna cijena koju će hrvatski porezni obveznici izdvojiti. Vlasnici tvrtke su braća Gjoni, mladi poduzetnici koji su se, eto, upravo pred izbijanje pandemije koronavirusa, odlučili osnovati poduzeće za distribuciju medicinskih potrepština.

Inače, u Hrvatskoj postoji nekoliko renomiranih veledrogerija i poduzeća koja desetljećima rade taj posao, no njima se, izgleda, nije posrećilo. Neke od njih upitali smo i jesu li ih uopće iz Vlade ili nekog od ministarstava pokušali kontaktirati.

‘Poštovani g.Valdec,

Nismo obaviješteni niti nas je netko kontaktirao vezano uz navedenu nabavu.

Lijep pozdrav

Ana Petrlin, bacc.oec.

Stručni suradnik’

Stoji u odgovoru na naš upit koji smo uputili veledrogeriji ‘Medika’, najstarijoj i vodećoj veledrogeriji u Hrvatskoj koja posluje već 90 godina!

Sličan smo odgovor dobili od još nekih distributera medicinske opreme. Stoga smo odlučili na adresu Vlade RH poslati i pisani upit:

‘Poštovani,

Tragom vijesti sa telefonske sjednice Vlade RH, na kojoj je donijeta da se iz proračunskih zaliha odobre sredstva u iznosu od 18.937.500,00 kuna za isplatu predujma društvu ‘Medical and Pharm Trading’ d.o.o., za nabavu zaštitnih maski za potrebe sprečavanja širenja bolesti COVID-19, molim vas da nam odgovorite sljedeće:

-Temeljem čije je odluke i na koji je način odbrana upravo ‘Medical and Pharm Trading’ d.o.o.

– Kako u priopćenju stoji da je riječ tek o predujmu, zanima nas koliki će biti ukupni predviđeni iznos, o kojoj se količini maski radi, kojeg proizvođača i koji su rokovi isporuke

– Koji su još distributeri medicinske opreme u RH kontaktirani, odnosno, je li taj posao zatražen/ponuđen ikom drugom osim tvrtki društvu ‘Medical and Pharm Trading’ d.o.o.

Molim vas da nam, u cilju što hitnijeg i potpunijeg informiranja javnosti, odgovorite na postavljena pitanja.

Tema o ovoj nabavci maski kreće već danas, no nastaviti će se, bez sumnje, i narednih dana, no voljeli bi odgovor Vlade RH dobiti što je prije moguće.’

Odgovor, do objave ovog teksta nismo dobili, no čim, odnosno, ako stigne, objaviti ćemo ga u cijelosti.

Naime, za svaku je pohvalu da su tri mlada poduzetnika u svojim kasnim dvadesetima, dobila od Vlade RH priliku da na velika vrata uđu poduzetničke vode, premda je nejasno puno, previše toga:

Zašto Vlada RH nije konzultirala najveće hrvatske distributere takve opreme?

Ali i još važnije: Kineska vlada čije kompanije nesmetano investiraju u hrvatsko gospodarstvo i koja s Hrvatskom ima dobre međunarodne odnose, donirala je – dakle poklonila – zaštitne maske Bugarskoj i Italiji, a prema našim saznanjima takva je donacija ponuđena i Hrvatskoj!

No možda Vlada RH smatra da su ‘proračunske zalihe’ ionako vreća bez dna dok god proračun pune oni koji krvavo zarađuju svoj novac, pa se iz njega mogu sklapati milijunski poslovi s tvrtkama osnovanim prije tri i pol mjeseca? Saznati ćemo, ukoliko se neki činovnik udostoji odgovoriti na naš upit.

Za to vrijeme tek usputna informacija koja je objavljena u svim kineskim medijima. Jedna mala privatna ljekarna u jeku krize zbog koronavirusa podigla je cijene zaštitnim maskama. Ekspresno je zatvorena, a vlasnici kažnjeni s pola milijuna dolara kazne!