Home Hrvatska Zaštitar Securitasa – gospodar života i smrti

Zaštitar Securitasa – gospodar života i smrti

0
Zaštitar Securitasa –  gospodar života i smrti

U ponedjeljak, 23.03.2020. oko 09,30 sati je jedan od naših članova redakcije privatno posjetio trgovinu “Spar” Branimirova i doživio ne samo neugodno iskustvo – nego iskustvo koje ga je dovelo u situaciju da se zabrine za svoju egzistenciju.

Sve je počelo nemogućnošću nabave klasične zaštitne “medicinske” maske – onaj model što ima one držače za uši, koje ljudi sami šivaju u nedostatku komercijalnih industrijski proizvedenih.

Kako je uveden režim ulaska u poslovnicu “Spara” po pet ljudi, naš kolega uredno je stao u red, postavio solidan razmak kako je propisano, i u tom trenu pored njega u suprotnom smjeru prolazi razočarani sugrađanin osrednjih godina i kaže, “slobodno stanite ispred mene, ja ne smijem ući – nabrijani zaštitar mi je rekao da bez zaštitne maske nema ulaska u trgovinu, a ja zaštitnu masku nemam i ne mogu nabaviti.” Kolega, malo zatečen informacijom, opremljen medicinskim rukavicama i buffom – bandanom – suvereno i strpljivo čeka svoj red na ulaz.

Inače buff ili bandana je svojevrsna zaštitna marama koju koriste i vojnici i policajci i outdoor sportaši, ekstremni sportaši i drugi, koja se navuče preko vrata na usta, nos i uši i osnovna namjena je da zaštiti od hladnog zraka, udisanje prašine, ali i spriječi potencijalno prenošenje nekakvih bolesti kapljičnim putem kod kihanja i kašljanja – jer te mikročestice ipak ne lete po zraku nekontrolirano i zasigurno umanjuju rizik od opasnosti.

Dobro je i to što konkretan model buffa koji kolega koristi ima čak i ISO certifikat, dakle nije sašiven doma u nuždi – već se radi o profesionalno proizvedenom artiklu. Inače često popularan i među liječnicima na zapadu – poglavito među medicinskim osobljem koji rade sa djecom – pa korištenjem buffa osim bijele medicinske boje – mogu imati i vesele uzorke, čime djeci ipak malo umanje taj “medicinski” look dok su u bolnici.

Primjeri kako se buff marama može nositi – pa i iskoristiti u nedostatku medicinskih maski / dodatne alternative su npr. Afganistanski Shemagh ili slične marame – koje svakako mogu pomoći ako nemate baš nikakvo zaštitno sredstvo

Uglavnom – naš kolega dolazi na red – a zaštitar tvrtke “Securitas” koji na vratima regulira broj osoba koje ulaze, odmah drsko i prijeteći govori – “ne možeš s tim ući, to nije medicinska maska” – naš kolega odgovara, u čemu je problem? Ovaj ponovno odgovara – “nema maske, nema ulaska” – pita kolega zbog čega je medicinska maska, čak i ona napravljena kod kuće ok, a buff nije – zaštitar odgovara – “ne može, ovo ćeš skinut čim uđeš u trgovinu, a da imaš medicinsku nju nećeš” Vau čovječe?!?!?!

Ne znamo što se dogodilo s onim starijim gospodinom s početka priče i kako se dalje snašao, ali naš kolega inače po prirodi sklon poštivanju pravila, odlazi u Konzum, – djelatnik u Konzumu (nema zaštitara) na ulazu u poslovnicu daje uputu svima koji se nalaze u redu “ulazite 5 po 5, držite maske na licu i rukavice i održavajte propisani razmak od 2 m minimalno – ne mogu hodati za vama po trgovini i paziti jel držite razmak, ali budite odgovorni” – kolega uđe u Konzum, obavi kupnju za 5 minuta i stvar riješena!